Splošna deklaracija o kulturni raznolikosti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Splošna deklaracija o kulturni raznolikosti je mednarodni dokument, ki ga je sprejela Generalna konferenca Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) na svojem 31. zasedanju 2. novembra 2001. [1]

V spremni besedi k Deklaraciji je tedanji generalni direktor Unesca Koïchiro Matsuura zapisal, da je to eno od ustanovnih besedil nove etike, ki jo v zgodnjem 21. stoletju spodbuja UNESCO.

Deklaracija kulturno raznolikost dvigne na raven "skupne dediščine človeštva" in zajema dve področji: in sicer zagotavlja spoštovanje kulture s strani vseh narodov znotraj demokratičnega okvira ter prispeva k ugodnemu vzdušju za vsesplošno ustvarjalnost, pri čemer je kultura obravnavana kot dejavnik razvoja.

Deklaracijo sestavlja preambula in 12. členov. 1. člen, naslovljen "Kulturna raznolikost: skupna dediščina človeštva" pravi: "Kot vir izmenjav, inovacij in ustvarjalnosti je kulturna raznolikost za človeštvo enako potrebna, kot je za naravo potrebna biološka raznovrstnost. V tem smislu je skupna dediščina človeštva."

Deklaracija o kulturni raznolikosti je eden od temeljev Konvencije o varovanju in spodbujanju raznolikosti kulturnih izrazov, ki je UNESCO sprejel leta 2005 [2] in jo je ratificirala tudi Republika Slovenija.[3]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Office of the United Nations High Commissioner of Human Rights 'Universal Declaration of Cultural Diversity' webpage
  2. "Convention on the Protection and Promotion of the Diversity of Cultural Expressions". Pridobljeno dne 25 April 2016.
  3. "Uradni list RS". Pridobljeno dne 25 April 2016.