Splošna deklaracija o kulturni raznolikosti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Splošna deklaracija o kulturni raznolikosti je mednarodni dokument, ki ga je sprejela Generalna konferenca Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) na svojem 31. zasedanju 2. novembra 2001. [1]

V spremni besedi k Deklaraciji je tedanji generalni direktor Unesca Koïchiro Matsuura zapisal, da je to eno od ustanovnih besedil nove etike, ki jo v zgodnjem 21. stoletju spodbuja UNESCO.

Deklaracija kulturno raznolikost dvigne na raven "skupne dediščine človeštva" in zajema dve področji: in sicer zagotavlja spoštovanje kulture s strani vseh narodov znotraj demokratičnega okvira ter prispeva k ugodnemu vzdušju za vsesplošno ustvarjalnost, pri čemer je kultura obravnavana kot dejavnik razvoja.

Deklaracijo sestavlja preambula in 12. členov. 1. člen, naslovljen "Kulturna raznolikost: skupna dediščina človeštva" pravi: "Kot vir izmenjav, inovacij in ustvarjalnosti je kulturna raznolikost za človeštvo enako potrebna, kot je za naravo potrebna biološka raznovrstnost. V tem smislu je skupna dediščina človeštva."

Deklaracija o kulturni raznolikosti je eden od temeljev Konvencije o varovanju in spodbujanju raznolikosti kulturnih izrazov, ki je UNESCO sprejel leta 2005 [2] in jo je ratificirala tudi Republika Slovenija.[3]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]