Sod (prostorninska mera)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Modri sodček firme Standard Oil, po katerem je dobila ime enota »sodček nafte«; bbl = »blue barrel (of oil)«.

Sód je zgodovinska mera za prostornino. Sod (angleško barrel) je še v uporabi v okviru anglosaških enot, vendar ne kot osnovna enota. Velikost enote je od okoli 95 do 165 litrov in se razlikuje glede na snov (pivo, vino, jagodičje) in glede na obdobje. V mednarodni trgovini se sod uporablja pri trgovanju z nafto; v slovenščini to mero običajno imenujemo sódček nafte. Ta sodček drži 158,9873 litrov, 42 ameriških galon ali 35 imperialnih galon.

Anglosaška prostorninska mera[uredi | uredi kodo]

Sod kot prostorninska mera je največkrat okoli 160 litrov (od 157 do 166 litrov), odvisno od tekočine (vino, pivo, nafta), države (ZDA ali Združeno kraljestvo) in zgodovinskega obdobja.

Prostorninska mera barrel je sedaj

Sodček surove nafte[uredi | uredi kodo]

V mednarodni trgovini se uporablja sodček oziroma barrel za nafto; v tem primeru je:

  • 1 sodček surove nafte = 42 U.S.gal. = 158,9873 litrov

Glede na povprečno specifično maso surove nafte ustreza:

  • 1 tona surove nafte = 7,33 sodčkov in pa:
  • 1 sodček/dan = 49,8 ton/leto.

Velikost sodčka surove nafte izvira iz zgodnjega obdobja črpanja nafte na naftnih poljih v Pensilvaniji, ko so prevažali načrpano nafto v vinskih sodih stare angleške mere, po 42 galon, ali pa v sodih za viski, po 40 galon (151,4 litrov). Družba Standard Oil iz Pensilvanije pa je kasneje vedno dobavljala nafto v svojih 42-galonskih modrih sodih (»blue barrel«, »bbl«), kar je postala in do danes ostala običajna trgovska mera za nafto.

Glej tudi: Sod (posoda)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]