Sod (prostorninska mera)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Modri sodček firme Standard Oil, po katerem je dobila ime enota »sodček nafte«; bbl = »blue barrel (of oil)«.

Sód je zgodovinska mera za prostornino. Sod (angleško barrel) je še v uporabi v okviru anglosaških enot, vendar ne kot osnovna enota. Velikost enote je od okoli 95 do 165 litrov in se razlikuje glede na snov (pivo, vino, jagodičje) in glede na obdobje. V mednarodni trgovini se sod uporablja pri trgovanju z nafto; v slovenščini to mero običajno imenujemo sódček nafte. Ta sodček drži 158,9873 litrov, 42 ameriških galon ali 35 imperialnih galon.

Anglosaška prostorninska mera[uredi | uredi kodo]

Sod kot prostorninska mera je največkrat okoli 160 litrov (od 157 do 166 litrov), odvisno od tekočine (vino, pivo, nafta), države (ZDA ali Velika Britanija) in zgodovinskega obdobja (glej barrel v angleški Wikipediji).

Prostorninska mera barrel je sedaj

Sodček surove nafte[uredi | uredi kodo]

V mednarodni trgovini se uporablja sodček oziroma barrel za nafto; v tem primeru je:

  • 1 sodček surove nafte = 42 U.S.gal. = 158,9873 litrov

Glede na povprečno specifično maso surove nafte ustreza:

  • 1 tona surove nafte = 7,33 sodčkov in pa:
  • 1 sodček/dan = 49,8 ton/leto.

Velikost sodčka surove nafte izvira iz zgodnjega obdobja črpanja nafte na naftnih poljih v Pensilvaniji, ko so prevažali načrpano nafto v vinskih sodih stare angleške mere, po 42 galon, ali pa v sodih za viski, po 40 galon (151,4 litrov). Družba Standard Oil iz Pensilvanije pa je kasneje vedno dobavljala nafto v svojih 42-galonskih modrih sodih (»blue barrel«, »bbl«), kar je postala in do danes ostala običajna trgovska mera za nafto.

Glej tudi: Sod (posoda)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]