Soči (Gregorčič)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Soči (zvočni posnetek)

Soči je pesnitev primorskega pesnika in duhovnika Simona Gregorčiča (1844-1906), posvečena reki Soči. Napisal jo je leta 1879, ko je bila objavljena v Stritarjevem Zvonu. V pesmi marsikdo vidi pesnikovo vizijo 1. svetovne vojne in soških bitk, vendar je že Anton Slodnjak menil, da je šlo za starejšo zamisel, ki jo je pesnik ubesedil kot odziv na ustanovitev Italie irredente leta 1878. Pesem se je v rokopisu sprva končala celo z verzoma: »na zemlji tvoji tujcev tropi / naj ne dobódo ni – gróbov!«, ki ju je pesnik pred objavo prečrtal, saj je odrekanje pravice do groba v zahodni civilizaciji nesprejemljivo. Pesem je enokitična ali brezkitična.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Gregorčič, Simon. Zbrano delo. Zv. 1, ur. France Koblar, Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev. Ljubljana, 1947;
  • Slodnjak, Anton. Obrazi in dela slovenskega slovstva : Zgodovina slovenskega slovstva od začetka do osvoboditve. Ljubljana, 1975.
  • Štrancar, Marjan. »Za Gregorčičevo Soči : ob njeni 110-letnici in obletnici tabora v Šempasu«, Jezik in slovstvo 34 (1988/89).