Smučanje na vodi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Smučanje na vodi je vodni šport, ki je nastal leta 1928, ko je Ralph Samuelson dobil idejo, da bi združil smušanje na snegu z deskanjem na vodi.

Ralp Samuelson[uredi | uredi kodo]

Ralp Samuelson je bil sin mehanika na motornih čolnih. Bil je velik ekstremist. Nekega dne je podal zamisel: "če lahko po snegu smučam, zakaj ne bi po vodi?" Prvi poizkus je bil, da se je z dvema kosoma lesa prijel čolna, vendar mu je les zbežal. Drugi poskus je bil s smučmi za sneg, ampak so bile preozke. Tretji poskus je bil uspešen. Z vrvjo se je privezal na čoln in z dvema kosoma lesa dolgimi 240 cm in širokimi 23 cm s koncem zavitim gor je uspel priti iz vode.

Postopek smučanja[uredi | uredi kodo]

Postopek smučanja je, da smučar ima športni rešilni jopič in par smuči. Smučanje poteka s pomočjo motornega čolna kjer ima uzadaj vrv kjer je nakoncu vrvi plastični trikotnik na eni strani oblečen v blago, da se lahko smučar drži. Ko motorni čoln požene motorje se vrv napne in smučar v klopčiču se povleče ven iz vode s pomočjo nog tako, da se upira vodi. Ko je na površju je pomembno, da drži ravnotežje na smučeh. Kasneje prične z zavoji. Najbolj pomembno je, da ko smučar pade, da izpusti vrv.

Pri tej disciplini si odvisen le od osebne fizične pripravljenosti in motornega čolna oziroma pilota. Začetniki le smučajo v smeri čolna, poznavalci pa delajo že zavoje, skoke in podobne reči. Zunanji dejanvniki kot so valovanje in vetrovi ti le onemogočajo pravilno smuko. Najbolj primerno je v zgodnjih jutranjih urah med 7 in 10uro (Jadransko morje/Koprski zaliv) in v večernih urah med 18 in 20h. Iz smučanja na vodi se je razvilo še deskanje na vodi s pomočjo motornega čolna(wakebord)in deskanje na vodi s pomočjo zajle, ki je v zraku, vendar je štart iz pomola (vodni centri). Smučanje na vodi lahko vzamemo kot rekreacijo vsaj na Slovenskem, drugje po svetu pa obstaja Evropsko in Svetovno prvenstvo v wakebordanju in waterskiingu.

Oprema[uredi | uredi kodo]

- športni rešilni jopič - par smuči na katerih je "čevelj" za se obuti, na eni morejo biti dva "čevlja" zaradi smučanja z eno smučko. Velikost noge ni pomembna saj se da naštimati na ročno s pomočjo gumbov. -vrv dolgo minimalno 9m max 24m s trikotnikom na koncu oblečenim v blago -priporočljivo vodni smučarski kombinezom, saj tako se izognemo opeklinam pri nerodnem padcu

Iz smučanja na vodi se je razvilo še deskanje na vodi s pomočjo motornega čolna(wakebord)in deskanje na vodi s pomočjo zajle, ki je v zraku, vendar je štart iz pomola(vodni centri). Smučanje na vodi lahko vzamemo kot rekreacijo vsaj na Slovenskem v Sloveniji, drugje po svetu pa obstaja Evropsko in Svetovno prvenstvo v wakebordanju in waterskiingu.

Smučanje na vodi spada med ekstremene športe.