Slepa pega

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
V očeh vretenčarjev živčna vlakna potekajo pred mrežnico, blokirajo nekaj svetlobe in na mestu, kjer potekajo skozi mrežnico in izstopajo iz očesa, ustvarjajo slepo pego. V očeh glavonožcev živčna vlakna potekajo za mrežnico in ne ovirajo poti svetlobe ali motijo mrežnice. Številka 4 na shemi označuje slepo pego pri vretenčarjih, ki je pri hobotnicah značilno odsotna. Na obeh slikah 1 označuje mrežnico, številka 2 pa označuje živčna vlakna, vključno z vidnim živcem (3).
Porazdelitev čepnic in paličnic vzdolž črte, ki poteka skozi foveo in slepo pego človeškega očesa[1]

Slepa pega, skotom, je slepo mesto v vidnem polju. Slepa pega, ki je v medicinski literaturi znana kot fiziološka slepa pega ali fiziološki skotom, »slepa točka« ali punctum caecum, je mesto na mrežnici, kjer na optičnem disku ni fotoreceptorskih celic za zaznavanje svetlobe, saj tam skozi optični disk prehaja vidni živec.[2] Del vidnega polja, ki bi sicer ustrezal temu mestu, zato manjka. Naši možgani zapolnijo to mesto z interpolacijo na podlagi okoliških podrobnosti in informacij drugega očesa, zato slepe pege običajno ne zaznamo.

Čeprav imajo to slepo pego vsi vretenčarji, je oči glavonožcev, ki so jim podobne le površinsko, nimajo. Pri njih se vidni živec receptorjem približa od zadaj in ne prodre skozi mrežnico.

Pojav je prvi dokumentirano opazoval francoski zdravnik Edme Mariotte v 1660. letih. Takrat se je na splošno mislilo, da je točka, kjer optični živec vstopi v oko, dejansko najbolj občutljiv del mrežnice; vendar je Mariottovo odkritje to mišljenje ovrglo.

Slepa pega leži približno 12–15° temporalno in 1,5° pod vodoravno ravnino ter je visoka približno 7,5° in široka 5,5°.[3]

Preskus slepega mesta[uredi | uredi kodo]

Prikaz slepe pege
R L
Navodila: Zaprite eno oko, drugo pa usmerite na ustrezno črko (R za desno ali L za levo). Postavite oko na razdaljo od zaslona, ki je približno enaka trikratni razdalji med R in L. Premaknite oko proti zaslonu ali stran od njega, dokler ne opazite, da druga črka izgine. Zaprite na primer desno oko, z levim očesom poglejte »L« in »R« izgine.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Brian A. Wandell (1. januar 1995). Foundations of Vision. Sinauer Associates. ISBN 978-0-87893-853-7.
  2. Gregory, R., & Cavanagh, P. (2011). "The Blind Spot". Scholarpedia. Retrieved on 2011-05-21.
  3. MIL-STD-1472F, Military Standard, Human Engineering, Design Criteria For Military Systems, Equipment, And Facilities (23 Aug 1999) PDF

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]