Simeon Bar Jokaj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Simeon Bar Jokaj
Rojstvo1. stoletje
Galileja
Smrt160
161
Državljanstvoneznano
Poklicrabin
Grob Bar Jokaja

Simeon Bar Jokaj (hebrejsko רשב), judovski rabin in modrec, ki je živel na območju Izraela v času rimskega imperija. Domneva se, da je avtor dela Zohar, najpomembnejšega kabalističnega dela. V Mišni je krajše poimenovan kot »Rabin Simeon«.

Kritika Rimljanov[uredi | uredi kodo]

Talmud navaja, da je bil Bar Jokaj kritik rimske oblasti, zaradi česar se je v izogib smrtni kazni in preganjanju, trinajst let s sinom skrival v jami. Preživela naj bi zato, ker je v bližini votline čudežno zrasel rožičevec in se pojavil studenec. Čez dan sta oče in sin navadno sedela zakopana v pesek, da se jima ne bi obrabila obleka in preučevala Postavo, Toro.[1] Ko je rimski cesar, ki je hotel Simeona kaznovati s smrtjo umrl, sta se s sinom vrnila v civilizacijo.

Delo[uredi | uredi kodo]

Med skrivanjem v jami, naj bi ju obiskoval prerok Elija in ju učil nebeških skrivnosti. Kabalisti menijo, da so njegovi zapisani nauki zbrani v Zoharju, s čimer je Bar Jokaj domneven avtor dela.

Legenda pripoveduje, da se je po vrnitvi v civilizacijo močno razburil ob odkritju, da veliko navadnih Judov ne preučuje Tore. S plamenečimi pogledi naj bi zažigal svet okoli svet in da se je upostošenje nehalo, se je za leto dni vrnil v votlino. Kasneje naj bi deloval kot učitelj, privržencem pa je odkrival mistične skrivnosti.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Babilonski talmud, Šabat, 33b

Judovska enciklopedija
Unterman, Alan. Judovstvo. Mladinska knjiga, Ljubljana, 2001.(COBISS)