Si.mobil

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Logotip Si.mobil

Si.mobil je drugi največji slovenski mobilni operater z omrežji GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/LTE. Od septembra 2003 je deloval na slovenskem trgu pod blagovno znamko Si.mobil - Vodafone , junija 2008 pa se je javnosti predstavi pod novo blagovno znamko "Si.mobil" in sloganom "Povej nekaj lepega". Si.mobilov lastnik je Telekom Austria Group. Omrežna številka je 040, v prvi polovici leta 2006 pa je Si.mobil vpeljal novo številko 030 in 031.

Predstavitev podjetja[uredi | uredi kodo]

Si.mobil je kot prvi zasebni mobilni operater v Sloveniji uporabnikom svoje storitve predstavil marca 1999. Z njegovim vstopom na trg se je začela razvijati konkurenca na slovenskem telekomunikacijskem trgu. Si.mobil je kot prvi uporabnikom v Sloveniji predstavil in ponudil storitve GPRS, WAP in MMS. Kot prvi slovenski operater in med prvimi v Evropi je omogočil hiter prenos podatkov preko tehnologije EDGE, kasneje pa je ponudil tudi širokopasovni mobilni internet preko lastnega omrežja UMTS/HSDPA. Junija 2012 je kot prvi mobilni operater v Sloveniji predstavil komercialno LTE omrežje v Ljubljani, Bledu in na Brniku. Poleg osnovnih storitev, družba Si.mobil nudi tudi napredne storitve, izdelke in rešitve, kot so mobilna pisarna s storitvijo BlackBerry iz Vodafona in storitve mobilnega interneta.

Lastnik Si.mobila je družba Telekom Austria Group, ki je v slovenskega operaterja začela investirati februarja 2001 in postala 100-odstotni lastnik maja 2006. Si.mobil je s tem postal član vodilne skupine operaterjev v Vzhodni in Jugovzhodni Evropi. Družba Si.mobil ima sklenjeno tudi partnerstvo z vodilnim svetovnim operaterjem Vodafone, kar ji omogoča, da uporabnikom nudi preizkušene globalne izdelke in storitve. Ob koncu leta 2009 je imela družba Si.mobil 348 zaposlenih, ki so skrbeli za zagotavljanje storitev 589.400 uporabnikom.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]