A1 Slovenija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Si.mobil)
Skoči na: navigacija, iskanje
A1 Slovenija
Tip Privat
Ustanovitev 1997
Sedež Ljubljana, Slovenia
Ključni ljudje Dejan Turk, Andreas Graf, Natali Delić, Boštjan Košak
Storitve Brezžične telekomunikacije
Prihodek Rast 188,3 milijonov eurov (2011)
Št. zaposlenih 369 (konec leta 2011)
Krovno podjetje A1 Telekom Austria Group
Spletna stran www.a1.si www.simobil.si

A1 Slovenija je drugi največji slovenski mobilni operater z omrežji GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/LTE. Od septembra 2003 je deloval na slovenskem trgu pod blagovno znamko Si.mobil - Vodafone , junija 2008 pa se je javnosti predstavi pod novo blagovno znamko "Si.mobil" in sloganom "Povej nekaj lepega". Od aprila 2017 dalje se Si.mobil imenuje A1 Slovenija. Lastnik podjetja je A1 Telekom Austria Group. Omrežna številka je 040, v prvi polovici leta 2006 pa je Si.mobil vpeljal novo številko 030 in 031.

Predstavitev podjetja[uredi | uredi kodo]

Si.mobil je kot prvi zasebni mobilni operater v Sloveniji uporabnikom svoje storitve predstavil marca 1999. Z njegovim vstopom na trg se je začela razvijati konkurenca na slovenskem telekomunikacijskem trgu, saj je prej na tem področju deloval le državni Telekom Slovenije. Si.mobil je kot prvi uporabnikom v Sloveniji predstavil in ponudil storitve GPRS, WAP in MMS. Kot prvi slovenski operater in med prvimi v Evropi je omogočil hiter prenos podatkov preko tehnologije EDGE, kasneje pa je ponudil tudi širokopasovni mobilni internet preko lastnega omrežja UMTS/HSDPA. Junija 2012 je kot prvi mobilni operater v Sloveniji predstavil komercialno LTE omrežje v Ljubljani, Bledu in na Brniku. Poleg osnovnih storitev, družba A1 Slovenija nudi tudi napredne storitve, izdelke in rešitve, kot so mobilna pisarna s storitvijo BlackBerry iz Vodafona in storitve mobilnega interneta.

Lastnik A1 Slovenija je družba A1 Telekom Austria Group, ki je v slovenskega operaterja začela investirati februarja 2001 in postala 100-odstotni lastnik maja 2006. Si.mobil je s tem postal član vodilne skupine operaterjev v Vzhodni in Jugovzhodni Evropi. Družba A1 Slovenija ima sklenjeno tudi partnerstvo z vodilnim svetovnim operaterjem Vodafone, kar ji omogoča, da uporabnikom nudi preizkušene globalne izdelke in storitve. Ob koncu leta 2009 je imela družba A1 Slovenija / Si.mobil 348 zaposlenih, ki so skrbeli za zagotavljanje storitev 589.400 uporabnikom.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]