Spomenik vojnim žrtvam v Melbournu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Shrine of Remembrance)
Skoči na: navigacija, iskanje
Svetišče spomina
Shrine of Remembrance Trustees
IA2015 gnangarra-145.jpg
Spomenik vojnim žrtvam v Melbournu is located in Avstralija
Spomenik vojnim žrtvam v Melbournu
Lokacija blizu Melbourna, Avstralija
Oblikovalec Phillip Hudson in James Wardrop
Tip spomenik
Material granodiorit, peščenjak, marmor
Datum odprtja 11. november 1934
Posvečeno  avstralskim vojakom vseh vojn po prvi svetovni vojni

Svetišče spomina ali Shrine of Remembrance se nahaja na ulici St. Kilda Road, v Melbournu v Avstraliji, in je eden največjih vojnih spomenikov v Avstaliji.

Zasnovala sta ga arhitekta Phillip Hudson in James Wardrop, ki sta bila oba veterana iz prve svetovne vojne in je zgrajeno svetišče v neoneoklasicističnem slogu. Temelji na zgradbi mavzoleja v Halikarnasu in Partenonu v Atenah. Element na vrhu spomenikove ziguratne strehe se zgleduje po Lisikratovem spomeniku. Zgrajeno je iz granodiorita, peščenjaka in marmorja. Svetišče prvotno sestavljalo le osrednji del, ki ga je obkrožal ambulatorij. Na Marmornem kamnu spomina je vgravirano besedilo "Večje ljubezni nima človek" (Greater love hath no man). Enkrat na leto, 11. novembra ob 11. uri (dan spomina), žarek sončne svetlobe posije skozi odprtino na strehi in na napisu prižge besedo ljubezen.[1] Pod svetiščem leži grobnica, ki vsebuje bronast kip vojakov očeta in sina ter plošče, na katerih je navedena vsaka enota avstralskih sil.

Svetišče je nastajalo v dolgotrajnem procesu razvoja, ki se je začel leta 1918 z začetnim predlogom za izgradnjo viktorijanskega spomenika. Ustanovljena sta bila dva odbora, od katerih je drugi tekmoval za oblikovanje spomenika. Zmagovalec je bil objavljen leta 1922. Vendar pa je nasprotovanje predlogu (ki sta ga vodila Keith Murdoch in The Herald) prisilila tedanjo vlado, da ponovno razmisli o oblikovanju. Predlagali so še številne druge možnosti, od katerih je bil najpomembnejši predlog ANZAC Square (Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC)) in kenotaf leta 1926. General Sir John Monash je marca 1927 ob nacionalnem dnevu spomina dobil podporo za svetišče in končno leto kasneje pridobil podporo viktorijanske vlade. Temeljni kamen je bil položen 11. novembra 1927, svetišče pa je bilo uradno posvečeno 11. novembra 1934.[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Heilbron, J. L. (1999). The Sun in the Church: Cathedrals as Solar Observatories. Cambridge, Massachusetts and London, England: Harvard University Press. str. 288–289. ISBN 0-674-00536-8. 
  2. ^ Taylor (2005), pp. 101–102

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Inglis, K.S. assisted by Jan Brazier (1998). Sacred Places: War Memorials in the Australian Landscape, Melbourne University Press, Victoria, Australia.
  • Serle, Geoffrey (1982). John Monash: A Biography, Melbourne University Press.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]