Seli

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Latgalci in druga baltska ljudstva okoli leta 1200. Vzhodni Balti so označeni z rjavimi barvami, zahodni Balti pa z zelenimi. Meje med njimi so približne.

Seli ali Seloni (latvijsko sēļi, litovsko sėliai iz livonskeg sälligorjani) so bili baltsko pleme. Do 15. stoletja so živeli v Seloniji v sedanji jugovzhodni Latviji in severovzhodni Litvi. Kasneje so se zlili s sosednjimi plemeni in prispevali k etnogenezi sodobnih Latvijcev in Litvancev. Govorili so vzhodnobaltski selonski jezik.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

O Selih je malo znanega. Arheoloških dokazov je malo. V primarnih virih je regija pogosto opisana kot "redko poseljena dežela". V pisnih virih so omenjeni le malokrat.

Arheološki podatki sledijo Selom do začetka našega štetja, ko so živeli na obeh straneh Zahodne Dvine.[1] Od 6. in 7. stoletja je njihova naselja mogoče zaslediti le na levem bregu reke.

Selonska kultura je bila pod zelo močnim latgalskim vplivom. V selonskih in latgalskih pogrebni običajih je malo razlik. Nekateri znanstveniki domnevajo, da so se v pozni železni dobi Seli že delno zlili z Latgalci.[2]

Henrikova livonska kronika omenja Sele v začetku 13. stoletja, ko so bili pokorjeni in pokristjanjeni. Avtor kronike opisuje Sele kot litovske zaveznike.[3] Njihove dežele so bile podložne kneževinama Jersika in Koknese, ki sta bili vazala kneževine Polock. Južnim deželam so vladali litovski gospodje.

Leta 1207 so nemški Livonski bratje meča skupaj s svojimi livonskimi in latgalskimi zavezniki oblegali glavno selonsko središče na gradišču Sēlpils. Razlog za napad so bile nemške trditve, da je bilo gradišče Sēlpils glavna litovska baza za njihove napade v Livoniji. Po dolgem obleganju so Seli privolili v krst in nemško oblast, namesto gradišča pa so zgradili kamniti grad Sēlpils (nemško Selburg).[4] Seli so v pisnih virih zadnjič omenjeni v 15. stoletju.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Archived copy«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20. oktobra 2013. Pridobljeno 27. februarja 2012.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: arhivirana kopija kot naslov (povezava)
  2. Šnore E., Zariņa A. Senā Sēlpils. Rīga: Zinātne, 1980. str. 236 in dalje.
  3. »SELI«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. novembra 2007. Pridobljeno 27. februarja 2012.
  4. Indriķa hronika. Ā. Feldhūna tulk., Ē. Mugurēviča priekšvārds un komentāri. Rīga: Zinātne, 1993. str. 453-.