Pojdi na vsebino

Schlenkerla

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zgodovinska pivnica v Bambergu

Schlenkerla je zgodovinska pivnica v Bambergu v Nemčiji, znana po dimljenem pivu Aecht Schlenkerla Rauchbier.[1]

Pivo se prodaja preko spletne trgovine in preko trgovcev s pijačami. Izvaža se v 49 držav.

Od leta 1984 dalje je pivo prejelo vrsto nagrad, zadnji dve leta 2022:[2]

 • Goldmedaille European Beer Star, kategorija: močno dimljeno pivo,
 • Goldmedaille European Beer Star, kategorija: dimljeno pivo.

Vrste piva

[uredi | uredi kodo]
pšenično pivo Aecht Schlenkerla Rauchbier

Aecht Schlenkerla je znan po izdelavi tradicionalnega Rauchbiera (dimljeno pivo).[3]

Pivovarna Schlenkerla trenutno proizvaja sedem vrst piva:[4]

 • Dimljeno pivo: dimljeno pivo Aecht Schlenkerla je temno marčevsko pivo spodnje fermentacije. Tradicionalno je shranjen v hrastovem sodu.
 • Urbock: Trpki Urbock s polnim okusom postrežejo med sezono močnega piva jeseni.
 • Dimljeno pšenično pivo: Pšenično pivo je varjeno z lastnim dimljenim sladom in zato dobi nežen dimljeni okus.
 • Lager: Pivovarna Schlenkerla uporablja enake bakrene kotle in predvsem enake kvasovke za postopek varjenja dimljenega piva in ležaka. To daje lager pivu Aecht Schlenkerla subtilen okus po dimu.
 • Krausen: Kombinacija mladega piva z že zrelim pivom se imenuje Krausen. Krauss je narejen iz ležaka, ki mu je dodano pivo Märzen.
 • Postno pivo: Postno pivo dobi rahlo motnost zaradi kvasa spodnjega vrenja s polnim okusom. Ima subtilen okus dima in subtilno grenko noto.
 • Eiche: Doppelbock pivovarne Schlenkerla, ki se imenuje Eiche, strežejo samo v božičnem času. Slad se ne suši nad bukovimi drvmi kot običajno, ampak nad hrastovimi drvmi.

Pivovarna izda letnike doppelbocka in bocka, ki sta bila starana v kamnitih kleteh. V pivnici in restavraciji Schlenkerla je na voljo tudi žganje iz Rauchbiera.

Restavracija pivovarne je bila po reviji All About Beer uvrščena med najboljše kraje na svetu za pivo.[5]

Postopek varjenja

[uredi | uredi kodo]
Schlenkerla Rauchbier točijo naravnost iz soda (2003)

Pivovarna Schlenkerla vari v skladu z zakonom o čistosti iz leta 1516. V prvem koraku, namakanju, se ječmen postavi v vodo, da vzkali. Takoj ko vsebnost vode v zrnu doseže 35 %, nastanejo encimi, ki razgradijo beljakovine in škrob. Ta proces traja sedem dni, v tem času pa pivovarski mojster neprestano zrači in obrača sadike. Nastali zeleni slad se zdaj suši v tretjem koraku, žganju, tradicionalno na ognju iz bukovih drv, dim iz katerega kasneje daje pivu posebno aromo.

Zdaj se slad zdrobi v mlinu za zdrob. Ta postopek se imenuje brušenje. Nato se zdrob med drozganjem zmeša z vodo v drožni posodi. Pri temperaturi od 45 °C do 77 °C se škrob v drozgi pretvori v sladni sladkor. To ustvarja trdne komponente, izrabljena zrna. Te so ločene od tekočih sestavin, pivine. Ta postopek se imenuje lautering. V naslednjem koraku med vrenjem se pivina in hmelj pomešata v kotlu za pivino. Toplota sprosti grenčine v hmelju in z izhlapevanjem vode nastane tako imenovana prvotna pivina. Nekaj ​​netopnega ostanka iz tega procesa se odstrani med ohlajanjem.

Pivino nato ohladijo, prezračijo in dodajo kvas. Naslednja glavna fermentacija nato traja sedem dni. V tem času se sladni sladkor pretvori v alkohol. Navsezadnje dimljeno pivo nekaj tednov zori v skladiščni kleti pivovarne in tako razvije celoten profil okusa. Zadnji korak v procesu varjenja je filtracija. Tu se iz piva odstrani kvas in druge motne snovi.[6]

Stekleničenje

[uredi | uredi kodo]

Dimljeno pivo Aecht Schlenkerla se še vedno tradicionalno skladišči in prodaja v hrastovih sodih. Da bi zagotovili polnjenje sodov brez pene, jih postavijo pod protitlak. Ta postopek se uporablja tudi pri stekleničenju piva.

Pivnica

[uredi | uredi kodo]

Pivovarna deluje od leta 1405, ko je bila pivnica, znana kot Zum Blauen Löwen (»Pri modrem levu«).[7] Pivnica Schlenkerla ima gotski strop, znan kot Dominikanerklause. Je v starem mestnem delu Bamberga, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine in je skrito v delu Frankovske na severu Bavarske.[8] Vsako leto pivovarna 23. julija praznuje Smokebeer Preservation Day.[9] Na ta dan leta 1635 je bil patentiran prvi stroj za sušenje slada brez dima. Kmalu je večina piv postala brezdimna, Rauchbier pa redek. Le majhno število bamberških pivovarn je nadaljevalo z uporabo tradicionalnega sušenja slada v ognjeni peči in ohranilo slog. Slog zdaj izdeluje omejeno število pivovarn po vsem svetu in je priznan na Great American Beer Festival s kategorijo Smoke Beer s šestimi podkategorijami.[10]

Schlenkerla se v grobem prevaja kot »viseči«. Schlenkern je nemški glagol, ki pomeni »zanihati« ali »bingljati« (dobesedno »potuhniti se«). Pripona -la je značilna za vzhodno frankovsko narečje. Ime naj bi izhajalo iz pivovarja s šepajočo hojo, čigar podobo je mogoče videti na steklenici Aecht Schlenkerla Rauchbier. Uradno ime pivovarne je HellerBräu Trum KG, po družini Trum, ki jo ima v lasti in vodi že šest generacij.

V popularni kulturi

[uredi | uredi kodo]

Pivovarna je ena od lokacij filma Ericha Kästnerja Leteča učilnica (1973). Restavracija se v filmu imenuje K noremu psu.

Sklici

[uredi | uredi kodo]
 1. »Schlenkerla Tavern & its Heller Brewery and Rauchbier (Smoke Beer), Bamberg«. www.whitebeertravels.co.uk. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. septembra 2016. Pridobljeno 12. julija 2008.
 2. »EUROPEAN BEER STAR 2022 WINNER« (PDF; 854 kB). str. 8.
 3. »Schlenkerla Smokebeer Varieties«. Schlenkerla. 21. januar 2022.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: url-status (povezava)
 4. https://www.schlenkerla.de/rauchbier/sorten/sorten.html
 5. »150 Perfect Places to Have a Beer«. Lyke2Drink. 12. junij 2010.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: url-status (povezava)
 6. https://www.schlenkerla.de/rauchbier/prozess/prozess.html
 7. »Smoke and Beers: Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen«. Phoenix New Times. 22. junij 2015. Pridobljeno 25. maja 2018.
 8. »Around the World in 80 Drinks: Drinking Smoke -- Rauchbier in Bamberg, Germany«. Lyke2Drink. 9. december 2011.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: url-status (povezava)
 9. »History of Smokebeer«. Schlenkerla. 21. januar 2022.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: url-status (povezava)
 10. »GABF Beer Style Guidelines« (PDF). Great American Beer Festival. 21. januar 2022.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: url-status (povezava)

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]