Satsang

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Satsanga, Satsangam, Satsang (Sanskrt सत्सङ्ग sat = resnica, sangha = druženje, skupnost) v indijski filozofiji pomeni (1) druženje z "najvišjo resnico," (2) druženje z gurujem ali (3) druženje s skupino ljudi, ki posluša, govori in asimilira "resnico." [1] To po navadi vsebuje poslušanje ali branje svetih tekstov, odzivov na njih, razpravljanje o njih, asimiliranje njihovega pomena, meditiranje o bistvu teh besed ter vključitev njihovega pomena v vsakdanje življenje.


Idejo satsanga so prvič razširili starodavni rišiji kot sta Vedavyasa in Valmiki, ki sta razložila njihov pomen na več različnih načinov.


Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Frisk, Liselotte. "The Satsang Network" Nova Religio: The Journal of Alternative and Emergent Religions, Volume 6, Issue 1, pages 64–85, ISSN 1092-6690 (print), 1541^8480 (electronic). © 2002. ...satsang, tradicionalna aktivnost v indijskem duhovnem kontekstu pomeni biti v "dobri/pravilni družbi." Satsang je skupno sedenje z razsvetljeno osebo, ki ima običajno kratek govor in odgovarja na vprašanja.