Sanjska stela

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pogled na Veliko sfingo s Sanjsko stelo

Sanjska ali Sfingina stela je napisna stela staroegipčanskega faraona Tutmoza IV. iz Osemnajste egipčanske dinastije. Postavil jo je v prvem letu svoje vladavine okoli leta 1401 pr. n. št. Stele so običajno postavljali tudi drugi faraoni Novega kraljestva, da bi na njih dokazovali božansko ozadje svojega vladarskega položaja.[1]

Opis[uredi | uredi kodo]

Sanjska stela je pokončna pravokotna stela iz rožnatega granita, visoka 360 cm, široka 218 cm in debela 70 cm. Postavljena je med prednji šapi Velike sfinge v Gizi. Zgornja stran stele je zaobljena. Na tem delu je upodobljen Tutmoz IV. ki daruje Veliki sfingi.

Besedilo[uredi | uredi kodo]

Del besedila:

Zdaj na tem mestu počiva kip veličastne Kepri (Velike sfinge), veličastne slave, sveto spoštljive, senca Raja, na katerega se naslanja. Memfis in vsa mesta na njegovih obeh straneh so prišla k njemu, z rokami, dvignjenimi k njegovemu obrazu, v katerih so nosila darove za njegovo Ka (dušo). Na enega od takih dni se je okoli poldneva tja odpravil princ Tutmoz. Počival je v senci tega velikega boga. Ko je bilo sonce v zenitu [sta ga prevzela spanec] in sanje. Takrat je odkril mogočnost plemenitega boga, ki mu je govoril kot govori oče svojemu sinu, in rekel: [...] »Poglej me in me opazuj, moj sin Tutmoz. Jaz sem tvoj oče Horemaket-Kepri-Ra-Atum, ki sem ti dal kraljestvo [na zemlji, kot tudi življenje]. [Tako! Moj pogoj je podoben kot pri bolnih] vsi [moji udi so uničeni]. Puščavski pesek, kateremu sem nekoč vladal, je (zdaj) moj sovražnik. Zdaj je prišel čas, da storiš tisto, kar je v mojem srcu in kar sem čakal, da storiš« [...][1]

Galerija[uredi | uredi kodo]

sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Shaw (2000), str. 254.
  2. Karl Richard Lepsius: Pyramiden von Giseh. Stele vor dem großen Sphinx, Denkmäler aus Aegypten und Aethiopien. Band V.

Vir[uredi | uredi kodo]

  • Shaw, Ian, ur. (2000). The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford : Oxford University Press. str. 480. COBISS 45692673. ISBN 0-19-815034-2.