Samomorilski napad

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Najhujši teroristični samomorilski napad na svetu: letalski napad na WTC v New Yorku

Samomorilski napad je oblika nekonvencionalnega bojevanja, pri katerem oseba izvrši napad kljub temu, da zagotovo ve, da bo pri tem dejanju tudi sama umrla. Cilji samomorilskih napadov so sovražnikova živa sila, objekti, plovila ali vozila.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Iz zgodovine je poznano precej samomorilskih napadov, ki so se porodili zaradi fanatizma ali zaradi obupa. Že med križarskimi vojnami so križarji včasih razstrelili ladje ali stavbe z namenom, da ubijejo ali poškodujejo čim večje veliko nasprotnikov. Tudi v vseh vojnah so obstajali podobni primeri, ko so se vojaki razstrelili iz obupa ali zaradi pomoči soborcem.

Najbolj znani primeri samomorilskih napadov pa so se začeli ob koncu 2. svetovne vojne, ko so japonski piloti-samomorilci (kamikaze) napadali ameriške ladje z letali, polnimi eksploziva ali pa s človeško vodenimi torpedi.

V novejšem času so samomorilski napadi pogosta taktika islamskih skrajnežev na Bližnjem vzhodu. Pri teh terorističnih napadih po navadi teroristi oblečejo poseben brezrokavnik s pritrjenim eksplozivom, se čim bolj približajo cilju (po navadi mestu, kjer je čim več ljudi) in aktivirajo eksploziv. Drugi način je, da uporabijo vozilo (po navadi kombi oz. tovornjak), ki je naložen z eksplozivom.