Samarska kultura (Mezopotamija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ozemlje samarske kulture
Kipec ženske, Samarra, 6000 pr. n. št.

Samarska kultura je bronastodobna arheološka kultura v severni Mezopotamiji, ki je cvetela v obdobju približno 5500–4800 pr. n. št.. V zgodnjem ubaidskem obdobju se delno prekriva s hasunsko kulturo. Samarsko materialno kulturo so prvič prepoznali med izkopavanji nemškega arheologa Ernsta Herzfelda na najdišču v Samari. Druga najdišča samarske kulture so v Tell Shemshari, Tell es-Sawwanu in Yarim Tepeju.[1]

V Tell es-Sawwanu so odkrili dokaze o namakanju zemlje, kar kaže na uspešno in ustaljeno kulturo z visoko organizirano družbeno strukturo. Samarska kultura je prepoznavna predvsem po fino izdelani keramiki, okrašeni s stiliziranimi živalmi, vključno s pticami, in geometrijskimi liki na temnih ozadjih. Na Bližnjem vzhodu zelo razširjeno lončenino z relativno enotnim slogom so prvič prepoznali v Samarri.

Samarska kultura je bila predhodnica mezopotamske ubaidske kulture.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklic[uredi | uredi kodo]

  1. M. Blackham (1996). Further Investigations as to the Relationship of Samarran and Ubaid Ceramic Assemblages. Iraq 58: 1–15. JSTOR 4200416.

Vira[uredi | uredi kodo]

  • Michael Roaf. Mesopotamien. Bechtermünz Verlag, Augsburg 1998, str. 48. ISBN 3-86047-796-X
  • Stanley A. Freed. Research Pitfalls as a Result of the Restoration of Museum Specimens. Annals of the New York Academy of Sciences 376: 229–245. The Research Potential of Anthropological Museum Collections, december 1981.