Salsa (ples)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Salsa je ritem plesa v paru, kjer se partnerja prilagajata ritmu in določenim pravilom. Obstajajo različne šole, stili in tehnike; najbolj znane so LA salsa (Salsa on 1), NY salsa (Salsa on 2), kubanska salsa, venezuelanska ter salsa portorikana, prav tako pa obstajajo različne podkategorije, katere definira stil plesa.

Struktura[uredi | uredi kodo]

En najpomembnejših ključev pri plesu je odmor, tako imenovan začasna ukinitev ali stop, na četrti takt v ritmu: med izvajanjem korakov, za vsake tri "korak" plesala obstaja ˝ena˝ ni plesal. Ta funkcija je podvržen variacij in sprememb glede na šoli in okus plesalcev. Kljub temu, da obstaja vnaprej določena zaporedja gibov, imenovane številke ali koreografija, je združevanje le-teh temelji na improvizaciji; tako da je domišljija plesalcev temelj gradnje različnih plesnih korakov v celotnem plesu.

Začetni položaj v plesu je asimetrični frontalni objem s 4 točkami stičišča med moškim in žensko;

  • moški postavi svojo desno roko na hrbet svoje plesalke, na ramo;
  • moška leva roka rahlo pridrži žensko desno roko (roka je rahlo upognjena, v višini ramena)
  • ženska leva roka rahlo dotakne moško ramo;
  • tako se oba gledata naravnost v oči.

Ta položaj se imenuje ˝zaprt˝. Že v prvem taktu se tako roki odpustita, da bi naredili med plesalski prostor, temu se reče ˝spazio˝, par se tako nahaja v odprtem položaju. V tem položaju ima par odprtih veliko možnosti za vse naslednje koreografije in korake. Moški in ženske so v lasti obrnjena drug proti drugemu, desno roko z levo roko in levo. V redu, ni sprejela, po navadi človek postavi svoje roke pod žensko.

Na voljo je tudi čas, ko se par razdeli in dva plesalca izvedeta solo korake (imenovano Pasitos, ali sije), zelo prisotna predvsem v Puerto Rica salse. Manj pogoste v kubanskem slogu, v katerem je le trenutek solo levo do kubanske rumbe.

V bistvu človek, skozi govorico telesa, sporoči ženski različne gibe, različni pritiski ustrezno nakažejo z desnico na zgornjem delu hrbta, pod levo lopatico z žensko, ali dviganjem in spuščanjem roke. Moški daje ukaze ženski z različnimi gibi in tehnikami, tako da ženska zazna ukaz. Roke premaknete na usklajen način s koraki, ki označuje, da je ženska sprejema gibanje po navodilih moške roke in mimike telesa, tako moški svojo desno roko spusti, ženska zazna, da se mora premakniti (v plesu je to zamenjaj položaj). Vsak tak gib ženska zazna kot premik, razen če je določeno, drugače teče naprej osnovni korak. Moški odkoraka prvič na levi nogi, pri 5-em koraku pa je z nogo na desni. Številke imajo 3-krat preparative (+ pavza), v katerem moški pripravlja svojo roko, ki označuje žensko figuro, tako da se ženska premakne v pravo smer (odprto, Tour, Vuelta, itd) in 3-krat izvršnega (+ pavza).

V ˝pasitos˝ ga opravite v solo (ali v paru), so: baza naprej in nazaj, stranska levo / desno, nogomet (prvič z dvema levih stopal do levi bok ladje, in 5 z desnega stopala in noge na levi strani), kavelj (3 desno preči nazaj levo, levo do 5 križi nazaj), in nohtov, vuelta desno / levo, one-legged, dolga medosna razdalja (v času 2) in bolj ozek kot korakanje na mestu, ki prečkajo naprej in nazaj prehodu (v času 3), z variantami:

  • trije koraki prestopita naprej ali nazaj (levo navzkrižno naravnost naprej, desno preči nazaj levo in še enkrat levo blizu desno);
  • square (levo nazaj, desno preči nazaj levo, levo nazaj, desni na desno);
  • sussicue (obrnila na desni strani vratnico levo nogo naprej pravico do 3, nato pa je streljal z leve strani, desna noga prečka nazaj levo);
  • Triple tip, ali tip-toe (levo prečka nazaj desno, nazaj, levo in desno visoko nazaj, kot prvič, desno čez levo naprej, nazaj, desno in nazaj, v času 3);

Poleg pasitos smo vuelta levo / desno, da znaša okoli zunaj (desno / levo) in znotraj prelomu (desno / levo), in pol-turn (levo in desno), tako za moške in ženske. Zunanji obrat je pogostejša v številkah. Z caricia (božanje) desnica plesalke meni desno roko dami in vrata damo nad glavo, dokler se ne dotakne vratu, nato pa levo roko je levo roko dami in vrata nad glavo plesalke navzgor dotakniti vratu (desna stran). Lacaricia se lahko izvede med korakom podlagi, in po Vuelta desno (zavijemo v smeri urinega kazalca) dama, ampak kje stik med dlanmi se obrne, da v primerjavi s standardom (to je levica človek s pravo žensko, prav človek z leve ženska).

Ritem[uredi | uredi kodo]

˝Clave˝ je glasbeni instrument, katerega zvok se običajno jemlje kot referenčna točka za napadi korakih. V bistvu, za salsa plesalec, glavna težava je, da bi našli prvo utrip (ki sovpada s prvim utrip glasbenega quatrain); da ritem sekcija pogosto zelo zapleten in raznovrsten, v salsa pesmi, številni tolkal, ki se prekrivajo potrebujejo usposobljeno uho, tako da bo gibanje telesa usklajuje ritem. Ta vaja je pogosto težko za začetnike, ampak kot ste napredek pri učenju plesa, navado poslušanja ustvarja možnost, da takoj dekodiranje poudarki različnih tolkal.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]