SUR

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
SUR
Fotka640.jpg
Z leve proti desni: Aljaž, Neža, Jure, Borut, Monika, Samo
Osnovni podatki
IzvorSlovenija
SlogiTriphop
Alternativni rock
Soundtrack
Ambiental
Leta delovanja2002–
Spletna stransur.si
ČlaniNeža Trobec
Monika Fritz
Aljaž Tulimirović
Jure Praper
Samo Pečar
Borut Praper
Nekdanji članiAndrej Hrvatin
Gregor Karer
Martin Smerdel

Skupina SUR se je začela oblikovati konec leta 2001, ko je njen ustanovitelj pisal glasbo za plesno-gledališko predstavo Poželenje Sebastjana Stariča. Najprej je bil to izključno studijski projekt z nekaj stalnimi člani in več gostujočimi glasbeniki. Material je nastajal v domačem studiu, skupina pa je maja 2004 v samozaložbi izdala svoj prvi album, Na jug. Leta 2005 je začela skupina pripravljati drugi album z naslovom Druga stran, ki je izšel julija 2007.

Po izidu prvega albuma so stalni člani del materiala priredili tudi za nastope v živo in odigrali nekaj koncertov, vendar to ni postala njihova glavna dejavnost. Tako se skupina večinoma ukvarja s studijskim delom, avtorsko glasbo in aranžmaji. Do danes je podpisala glasbo za trinajst gledaliških predstav (2002 - Sebastjan Starič: Poželenje; 2003 - Borut Bučinel: Kdo me riše; 2003 - Branko Potočan: Na svoji zemlji; 2003 - Nick Pickard & Gareth Boylan: Monolads; 2004 - Boris Kobal: Dom Bernarde Alba; 2004 - Sebastjan Starič: Pepperoncino; 2005 - Tomaž Štrucl: Che Guevara; 2006 - Dušan Teropšič: Butalci; 2008 - Jure Rufolf: Wo Lebst Du Denn?; 2008 - Dušan Teropšič: Dogodek v mestu; 2008 - Borut Bučinel: Uspavanka smrti; 2010 - Dušan Teropšič: Narobe svet; 2010 - Borut Bučinel: Šajning) in kratki film (2003 - Marko Horvat: Razprodaja sreče).

Novembra 2009 je skupina izdala spletni EP »Kadar mesto spi«, na katerem so singli, posneti in izdani v letih 2008 in 2009. Istočasno je na Jamendu izšel tudi album s posnetki v živo z naslovom "aLive in 2005". Od leta 2008 je skupina na spletu objavila tudi pet albumov avtorske glasbe za gledališke predstave, ki pa je seveda v večji meri ambientalna/eksperimentalna/elektronska.

Ime SUR (lahko) pomeni marsikaj, med drugim člani radi razlagajo, da je to kratica za »samostalna ugostiteljska radnja«, kar je hkrati tudi ime studia, kjer skupina ustvarja.

Vsi albumi skupine SUR, vključno z večino glasbe za gledališke predstave, so objavljene na Jamendu in BandCampu, kjer so na voljo brezplačno (z licenco Creative Commons).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]