SCOR

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

SCOR (angleško Supply Chain Operations Reference) je ?. Model SCOR je bil prvotno razvit pod okriljem Pittiglia, Rabina, Todda, McGartha, skupaj z AMR Research, 70 prostovoljnimi podjetji in tremi univerzami. Skupaj so organizirali neodvisno in neprofitno skupino Supply Chain Council (SCC). SCC je trenutno odprta za vse organizacije in podjetja, ki imajo željo uvesti model SCOR v njihovo dobavno verigo. Model SCOR lahko na kratko opišemo kot industrijski standard za ocenjevanje učinkovitosti in uvajanje izboljšav na področju industrijske verige.

Model SCOR vsebuje:[uredi | uredi kodo]

 • Kazalnike uspešnosti: matrike, ki ocenjuje uspešnost procesov.
 • Procese: opis managementa procesov in okvir povezanosti procesov.
 • Najboljše prakse: izbira praks, ki pripeljejo do najboljših rezultatov.
 • Ljudje: elementi ljudi, ki jih SCOR opredeljuje za ustrezne v dobavni verigi.

Kazalniki uspešnosti

SCOR opredeljuje pet glavnih atributov uspešnosti dobavne verige: zanesljivost, odzivnost, prilagodljivost, stroškovna učinkovitost in upravljanje premoženja. Obravnava teh atributov omogoča primerjavo med organizacijami, ki so se strateško odločile, da bojo nizko cenovni ponudnik proti organizacijam, ki so se odločile, da tekmujejo z zanesljivostjo in zmogljivostjo.

Procesi

Procesi v modelu SCOR so razdeljeni na tri ravni, s tem da poteka razširitev iz ravni 1 do ravni 3. Tako imamo pet procesov, ki spadajo v prvo raven: načrtovanje, nabavo, proizvodnjo, podajo in vračilo.

Proces planiranja vključuje načrtovanje povpraševanja in dobave, za kar potrebuje uravnavanje nabave, proizvodnje in dobave z usklajevanjem njihovih planov.

Proces nabave skrbi, da so zadoščene potrebe zalog materiala, ki je potreben za izdelavo končnih produktov. Pri tem načrtuje dostavo, prejem, preverjanje, prenos in odobritev plačil, ki so potrebni za zadoščene potrebe zalog.

Proces izdelave vključuje procese, ki dejansko poskrbijo za transformacijo materiala v končni produkt. Procesi vključujejo planiranje dejavnosti v proizvodnji, testiranje izdelka, pakiranje izdelka, izdajo izdelka itd.

Proces dostave vključuje naročanje, skladiščenje, transportiranje in inštalacijo produktov za dosego planiranega oziroma dejanskega povpraševanja.

Proces vračanja vključuje vračanje surovin prodajalcu in vračanje končnih produktov nazaj v podjetje s strani kupcev.

Na drugi ravni imamo 26 procesov. Na primer v drugo raven spadajo tri vrste naročil: naredi na zalogo, naredi za naročilo in naredi po naročilu. Na tretji ravni imamo že 185 procesov. Ti nam večinoma povejo v kakšnem zaporedju so izvedeni procesi iz druge ravni.

Najboljše prakse

Najboljše prakse vključujejo tudi ang. Supply Chain Risk Managament. Ta sistematično prepoznava, ocenjuje in ublaži morebitne motnje v logističnih mrežah s ciljem zmanjšati njihov negativni vpliv na poslovanje logistične mreže.

Ljudje

Ključni elementi ljudi, ki jih SCOR ocenjuje za ustrezne v dobavni verigi so: znanje, izkušnje, veščine, izobraževanje in kompetence. SCOR model vseh pet še razčleni tako, da izboljšuje sposobnost ujemanja delovnih nalog s kandidati za delovno mesto.

Organizacijske prednosti sprejetja modela SCOR so:[uredi | uredi kodo]

 • Hitra ocena učinkovitosti dobavne verige
 • Jasna opredelitev skokov učinkovitosti
 • Učinkovita prenova in optimizacija omrežja dobavne verige
 • Izboljšana operativna kontrola temeljnih standardnih postopkov
 • Izboljšano poročanje managementa in izboljšana organizacijska struktura
 • Uskladitev oskrbne verige in strateških ciljev
 • Podroben načrt za lansiranje novih izdelkov
 • Sistematične združitve dobavne verige, ki bojo stroškovno bolj učinkovite

Viri in literatura:[uredi | uredi kodo]

John J. Coyle, Edward J. Bardi, C. John Langley, Jr. (2003). The management of business logistics : a supply chain perspective. Mason (Ohio) : South-Western/Thomson Learning

Logžar, K. (2004). Poslovna logistika : elementi in podsistemi. Ljubljana : GV Izobraževanje.

Supply Chain Operations Reference (SCOR®) model Overview - Version 10.0. Najdeno 6.januarja 2013 na spletnem naslovu: SCOR