Srbska akademija znanosti in umetnosti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani SANU)
Zgradba Srbske akademije znanosti in umetnosti v Beogradu

Srbska akademija znanosti in umetnosti (srbsko Српска академија наука и уметности / Srpska akademija nauka i umetnosti - САНУ / SANU) je najvišja narodna znanstvena in umetnostna ustanova Srbije, ki združuje vrhunske srbske znanstvenike in umetnike, člane akademije. Je srbska narodna akademija.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Akademijo so ustanovili leta 1886 pod imenom Srbska kraljeva akademija. Leta 1947 so jo preimenovali v Srbska akademija znanosti. Leta 1960 je dobila sedanje ime.

Srbska skupščina je 1. novembra 1886 izglasovala zakon o ustanovitvi Akademije, srbski kralj Milan Obrenović IV. pa ga je potrdil. Zakon se je imenoval »Osnovni zakon Kraljevsko-srbske akademije« in je odrejal, da prve akademike izbira kralj, nato pa akademiki sami.

Prvih 16 akademikov je kralj Milan imenoval 5. aprila 1887. Tedaj so obstajali 4 oddelki akademije, oziroma kot so jih tedaj imenovali »strokovne akademije«. Vsaka je na začetku dobila štiri redne člane.

Člani[uredi | uredi kodo]

Člani akademije so lahko redni, izredni ali dopisni (slednji so lahko tudi nesrbskega rodu), njihovo delovanje je organizirano v skupinah (razredih), glede na znanstveno ali umetniško področje iz katerega izhajajo. Člane te ustanove imenujejo akademiki, člani SANU.

Predsedniki akademije[uredi | uredi kodo]

Od nastanka (tedaj Kraljeve) akademije leta 1887 se je do danes zvrstilo 21 predsednikov te ustanove:

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]