Ross Castle

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Ross Castle

Ross Castle (irsko Caisleán an Rois) je grad na Irskem, in domači grad klana O'Donoghue, ki ga je dal konec 15. stoletja tudi zgraditi. Grad je danes bolj povezan z družino Browne iz Killarneya, ki je bila do nedavnega tudi njegov lastnik. Nahaja se na obali jezera Lough Leane v narodnem parku Killarney National Park v grofiji Kerry.

Prvi lastniki gradu so v njem živeli do sredine osemdesetih let 16. stoletja, ko so ga prodali Mac Carty Moru. Ta je grad najprej oddal v najem skupaj s posestvi Sir-u Valentinu Browneu. Grad je bil eden zadnjih, ki se je med Irskimi konfederacijskimi vojnami predal Oliverju Cromwellu. Branilci pod vodstvom Lorda Muskerryja so se predali šele po tem, ko so Cromwellove enote pod vodstvom generala Ludlowa pred grad po reki Laune pripeljale artilerijo. Legenda je namreč govorila, da bo grad padel šele takrat, ko bo v jezero priplula vojna ladja, kar se je metaforično tudi zgodilo, čeprav so v jezero pripluli samo čolni, naloženi s topovi[1].

Ob koncu vojn so Browni uspeli zadržati lastništvo nad gradom in zemljo, ker so uspeli dokazati, da je bil dedič gradu v času upora premlad, da bi v njem sodeloval. Okoli leta 1688 so v bližini gradu Browni zgradili dvorec, vendar so jih zaradi močnih vezi z angleškim kraljem Jamesom II. angleškim izgnali z Irske. V gradu so takrat uredili vojašnico, ki je tam ostala do prve polovice 19. stoletja. Kasneje se Browni niso vrnili živeti na grad, temveč so si v bližini Killarneya zgradili dvorec, imenovan Kenmare House.

Grad je tipičen utrjen objekt, ki je značilen za irske vojaške poveljnike v srednjem veku. Sestavljen je iz četverokotnega obrambnega stolpa, ki ga je v zgodnjem obdobju obdajalo obzidje s štirimi kotnimi obrambnimi stolpiči[2].

Legenda pravi, da je prvega lastnika gradu, O’Donoghua nevidna sila posrkala skozi okno stolpa skupaj s konjem, mizo in knjižnico. Tako naj bi poslej prebival v veliki palači na jezerskem dnu, od koder naj bi budno spremljal dogodke v okolici svojega gradu.

Danes je grad turistična atrakcija, vanj pa je omogočen vstop skozi vse leto. Izpred gradu poleti vozijo turistične ladje, ki turiste popeljejo na krožno vožnjo po jezeru, organizirani pa so tudi prevozi s čolni na Innisfallen Island, kjer so ostanki srednjeveškega samostana.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "Ross Castle". Gulliver Infores. Dostopano 12. maja 2007
  2. ^ "Historic Sites:Ross Castle". Heritage Ireland. Dostopano 12. maja 2007

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Koordinati: 52°02′28″N 9°31′52″W / 52.041°N 9.531°W / 52.041; -9.531