Češnjeva muha

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Rhagoletis cerasi)
Češnjeva muha

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Diptera (dvokrilci)
Družina: Tephritidae (sadne muhe)
Rod: Rhagoletis
Vrsta: R. cerasi
Znanstveno ime
Rhagoletis cerasi
(Linnaeus, 1758)
Sinonimi
  • Musca cerasi Linnaeus, 1758
  • Rhagoletis signata (Meigen, 1826)
  • Trypeta signata Meigen, 1826

Češnjeva muha (znanstveno ime Rhagoletis cerasi) je vrsta sadnih muh, ki je škodljivec predvsem v nasadih češenj v Evropi.

Opis in biologija[uredi | uredi kodo]

Odrasle muhe dosežejo dolžino okrog 5 mm in so bleščeče črne barve z rumenim robom na glavi ter rumenim trikotnim ščitkom na koncu oprsja. Muha ima prosojna krila s štirimi temnejšimi prečnimi lisami. Letajo od maja do julija in se sprva hranijo s sladkimi sokovi drevesa, ko pa se plodovi začnejo barvati začnejo samice zalegati jajčeca. Jajčece samica odloži v plod tik pod povrhnjico, običajno v bližini peclja. Iz jajčec se po 7 do 10 dneh izležejo belkaste breznoge ličinke (žerke), ki se takoj zavrtajo v plod do koščice, kjer se hranijo z mesom. Praviloma je v plodu le po ena ličinka. Po približno treh tednih žerke v plodovih dorastejo in so takrat dolge okoli 6 mm. Nato zapustijo plodove, največkrat potem, ko plodovi padejo na tla in se zabubijo v zemlji na globini od 3 do 5 cm. Bube prezimijo v zemlji in se po preobrazbi v maju izkopljejo na površje kot imagi.[1]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Škodljivci češenj in višenj«. Agro Ruše. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. avgusta 2018. Pridobljeno 18. julija 2018.