Razpočni zlom

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Računalniškotomografski posnetek razpočnega zloma 4. ledvenega vretenca

Razpočni zlom[1] (angl. burst fracture) je vrsta kompresijskega zloma vretenca, pri katerem sta prekinjeni sprednja in zadajšnja ploskev telesa vretenca s premikom fragmenta v spinalni kanal.[2] Nevrološki izpad zaradi poškodbe je lahko hud.[3] Razpočni zlomi so posledica vertikalne kompresije. Ti zlomi so nestabilni in dokaz prenosa velikih sil na telo.[1] Nastanejo na primer v prometnih nesrečah, zaradi padca z velike višine, pod veliko hitrostjo ali zaradi na primer epileptičnega napada.[4] Potrebna je takojšnja hospitalizacija, saj lahko poškodba vodi do hude poškodbe hrbtenjače in tudi do paralize. Za diagnostiko je potrebno slikanje z rentgenom ali magnetno resonanco, s čimer se ugotovi tudi, ali je potreben kirurški poseg.[5]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 http://www.szum.si/media/uploads/files/Zbornik-SUM-2014.pdf Omerović M., Herman S. Poškodbe hrbtenice in hrbtenjače. Zbornik II. šole urgence, Ljubljana, Slovenija, 5. in 6. december 2014 [Elektronski vir] / [urednik Gregor Prosen]. - 1. izd. - El. knjiga. - Ljubljana : Slovensko združenje za urgentno medicino, 2014.
  2. https://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski-slovar/5509015/burst-fracture, Slovenski medicinski e-slovar, vpogled: 6. 11. 2018.
  3. Lumbar Fractures: Compression, Wedge, Burst, Flexion-distraction
  4. Burst Fracture
  5. Burst Fracture: surgery or not