Razdelilna transformatorska postaja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Razdelilna transformatorska postaja (kratica: RTP) je stikalna postaja, ki je povezana z več daljnovodi tako prenosnega kot distribucijskega električnega omrežja.

Opis[uredi | uredi kodo]

RTP tako omogoča transformacijo napetosti na nižji napetostni nivo in sicer preko stikališča.

Zaradi svoje vloge (zbiranje in razdeljevanje električne energije v večjem obsegu) se RTP ponavadi nahajajo ob elektrarnah ter pred večjimi urbanimi središči oz. gospodarskimi objekti.

RTP je ponavadi sestavljena iz: visokonapetostnega stikališča (ki se zaradi potrebnih večjih razdalj nahaja na prostem), transformatorjev, srednjenapetosnega stikališča (ki se nahaja v zaprtem prostoru), komandnega oz. nadzornega prostora in pomožnih prostorov.

Slovenija[uredi | uredi kodo]

Največja RTP v Sloveniji je RTP Brestanica, ki je bila posodobljena leta 2009. Vrednost prenove je bila 23,8 milijona evrov, pri čemer so sredstva prispevali: ELES (14,8 milijona), Termoelektrarna Brestanica (6,7 milijona) in Elektro Celje (2,3 milijona evrov). Elektro Celje je dodatno namenil 3,1 milijona evrov za postavitev novega distribucijskega 20 kV stikališča z dvema transformatorjema.[1]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]