Protiteroristična enota Lučko

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Protiteroristična enota Lučko
Ustanovljena 1990.
Država Hrvaška
Veja Hrvaška policija
Vrsta specialni postroj
Vloga protiteroristična borba
Del Specijalna policija Republike Hrvaške
Sedež Lučko, Zagreb
Dan postrojbe 7. september
Sodelovanje v bojih Domovinska vojan

*operacija Bljesak

*operacija Oluja

Dosežki Listina Republike Hrvaške o izrednem prispevku k domovinski vojni
Poveljstvo
Trenutni poveljnik Mate Bilobrk
Insignia
Beretka temno-zelena


Uvodna vaja ATJ Lučko iz hrvaškega policijskega helikopterja Agusta Bell AB-212
Člani posebne policije ATJ Lučko ob 16. obletnici vojaške operacije Oluja
Vaja ATJ Lučko

Protiteroristična enota Lučko je posebna policijska enota Republike Hrvaške v okviru posebnega oddelka policije Ministrstva za notranje zadeve, posebej usposobljena za obvladovanje kriznih razmer, ki predstavljajo veliko tveganje, zlasti v jarkih.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Jedro ATJ Lučko so zastopali na novo izobraženi pripadniki hrvaških policistov na tečaju Prvi hrvaški policist. [1]

Protiteroristična enota Lučko, ki je bila ustanovljena 7. septembra 1990 in v času njene ustanovitve, je bila prva organizirana enota hrvaške države, ki je lahko v tistem trenutku nasprotovala agresorju Republiki Hrvaški.

ATJ Lučko je najbolj elitna posebna enota hrvaške policije in z Bojno za posebne operacije OSRH ena najbolj elitnih enot Republike Hrvaške. Ima okoli 130 članov, ki so posebej usposobljeni za reševanje situacij na letalih,plovilih in v potapljanju.

Pot v domovinski vojni[uredi | uredi kodo]

V obdobju 1990-1991 Enota izvaja vrsto nalog za vzpostavitev javnega reda in miru, katerega motijo uporni Srbi na Hrvaškem. Enota sodeluje v vrsti dejanj, kot je zaseg orožja iz nekdanje JNA ter oborožitev in usposabljanje enot, katera kasneje predstavljala osnovo za ustanovitev hrvaške vojske. Med drugim zavzema vojašnice v Delnicah, Samoborju, Dubokem Jarku, Dugem Selu, Prečku, poveljstvu V. letalskega zbora v Maksimiru blokira vojašnico "Maršal Tito" v Novem Zagrebu, letališče Zagreb, zasede vojaški emiter na Sljemenu in aretira generala JNA Aksentijevića. S svojim ognjenim krstom preide protiteroristična enota Lučko 1. marca 1991 v Pakrac . Kmalu zatem sledi Krvava velika noč v Plitvicah, Glini,na Topuskem, v Petrinji,v Dragotincih, v Pakrac-Okučanih, na letališču Pleso,v Dubici, Delnicah, Marincih, Dubrovniku, Cavtatu, Maslenici, Medačkem žepu, Daruvarju, Bučju, Požegi (Ivanovcu) in Petrova Gora " Nevihta obroč " Sedež te posebne enote je v Lučkem, v bližini Zagreba .

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Prvi hrvatski redarstvenik Arhivirano 2016-10-25 na Wayback Machine., Udruga veterana SJP Alfa Zagreb, tekst nedatiran i nepotpisan.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

  • Posebna policija Republike Hrvaške
  • Hrvaška policija
  • Ministrstvo za notranje zadeve
  • Željko Sačić

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]