Pritrkovanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Pritrkovanje s kemblji na Šmarni gori

Pritrkavanje je igranje na cerkvene zvonove, kjer prideta v upoštev tako melodija kot ritem. Pestrost le-teh sta odvisna od števila zvonov, ki so na razpolago. Pritrkovanje pride v upoštev, če sta v zvoniku vsaj dva zvonova - če je samo eden, gre za navadno zvonjenje. Izvajanje se lahko vrši na tri različne načine:

  • s kembljem - to je z visečim železnim delom zvona, ki niha
  • s kladivom - s posebnim lesenim kladivom se tolče po zunanjem robu zvona
  • z vrvjo - preko vzvoda se enakomerno niha zvon

Vse pesmi so relativno enostavne, saj se uporablja najpogosteje do pet zvonov, kar pomeni pet različnih tonov. Le redke večje cerkve imajo namreč več kot pet zvonov. Število pritrkovalcev je toliko, kolikor zvonov včasih pa tudi manj saj lahko eden pritrkava na več zvonov. Izjemoma kakšen pritrkovalec obvladuje dva zvonova.

Vaja običajno ne poteka s pravimi zvonovi, ampak bodisi s kompletom miniaturnih pritrkovalskih zvonov bodisi s kompletom pritrkovalskih cevi, ki jih pritrkovalci izdelajo sami. Gre za valjaste kovinske cevi, ki omogočajo pritrkovalcem udobnejšo vajo. Nekateri uporabljajo tudi ploščice od ksilofona ali celo kristalne kozarce, ki jih primerno uglasijo z nivojem vode.

Igranje na prave zvonove je lahko nevarno za ušesne bobniče, če so daljši čas izpostavljeni neposrednemu hrupu. Zato pritrkovalci za zaščito uporabljajo naglavne slušalke, ki znatno zadušijo hrup.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Pritrkovanje [1]