Pretty Good Privacy

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

PGP enkripcija (Pretty Good Privacy) je računalniški program, ki ponuja kriptografsko privatnost in edinstvenost. Prva verzija PGPja, ki jo je napisal Phil Zimmermann, je bila narejena leta 1991. Od takrat je prišlo do mnogih izboljšav in možen je nakup mnogih produktov s strani PGP korporacije in ostalih proizvajalcev. PGP in ostali produkti, upoštevajo OpenPGP standard za kriptiranje in dekriptiranje podatkov.

Kako PGP enkripcija deluje ?[uredi | uredi kodo]

PGP enkripcija uporablja kriptografijo javnega ključa in vsebuje sistem, ki pripne javni ključ identiteti osebe. Prvotna verzija tega sistema je bila v javnosti znana kot mreža zaupnosti, v kontrastu s kasneje izumljenim X.509 sistemom, ki uporablja hierarhični pristop, kateri bazira na avtorizaciji certifikata. Trenutne verzije PGP enkripcije vsebujejo obe alternativi preko avtomatiziranega strežnika.

Šifriranje/Dešifriranje[uredi | uredi kodo]

Za šifriranje PGP sporočil uporabljamo asimetrični algoritem šifriranja javnega ključa. Algoritem, ki uporabi javni del ključa in njegov privatni ključ. Pošiljatelj uporabi naslovnikov javni del ključa za šifriranje izmenljivega ključa (skritega ključa) s simetričnim algoritmom. Ta ključ je uporabljen za šifriranje navadnega teksta. Mnogo uporabnikov ima svoje javne ključe shranjene na PGP strežnikih, ki se nahajajo po svetu in se sinhronizirajo s pomočjo zrcalnih strani.

Prejemnik PGP šifriranega sporočila, dešifrira sporočilo s pomočjo sejalnega ključa za simetrični algoritem. Ta sejalni ključ je dodan sporočilu v šifrirani obliki in je bil sam dešifriran z uporabo prejemnikovega privatnega ključa. Uporaba dveh šifrantov v tem zaporedju je občutljiva zaradi razlike v operativni hitrosti med asimetričnim ključem in simetričnim ključem (razlika je pogostokrat 1000x večja). Ta operacija je pogostokrat avtomatizirana v programih PGP.