Preobrazba (novela)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Preobrazba
Franz Kafka Die Verwandlung 1916 Orig.-Pappband.jpg
Naslovnica prve izdaje
AvtorFranz Kafka
Naslov izvirnikaDie Verwandlung
DržavaAvstro-Ogrska
Jeziknemščina
SubjektGregor Samsa
Žanrnovela
ZaložnikKurt Wolff Verlag, Leipzig
Datum izida
1915

Preobrazba (nemško Die Verwandlung) je groteska pisatelja Franza Kafke, prvič objavljena leta 1915.

Kratka obnova[uredi | uredi kodo]

Glavna oseba v noveli je Gregor Samsa. Po poklicu je trgovski potnik in nanj pritiska celotna družba. Vedno je na poti in premalo naredi. Močno je obremenjen z družino in šefom. Nekega jutra se zbudi in ugotovi nekaj groznega. Preobrazil se je v mrčes. Čuti nožice, oklep, obli trebuh in prepričan je, da sanja. A ko se prebudi iz sanj, vidi, da je res živalski. Domači tega ne morejo dojeti. Dogajalni prostor je skrčen na Gregorjevo sobo. Skozi majhno okno vidi nebo, ki je zmeraj pusto, sivo in oblačno. Družina, v kateri ni ljubezni, se ga sramuje in ga hoče uničiti. Tak je zlasti oče, ki je tiran in ga lovi z metlo ter ga obmetava z jabolki. Mati ga sicer pomirja s svojim blagim glasom, je ljubeča, a ne zmore priti k njemu v sobo, ker se ji gnusi. Sestra je edina, ki mu prinaša hrano, toda sčasoma se tudi ona naveliča in ga vse redkeje obišče. Gregor je pred preobrazbo domov prinašal plačo, s katero se je družina preživljala. Sedaj tega ni več, zato družina začne oddajati sobe. Sestra bi se rada poročila, vendar se ne more zaradi izmečka v družini. Gregor spozna, da je vsem odveč in da je nezaželen. Pomisli na smrt, ki bi ga odrešila. Smrt postane rešitev za mater, očeta, sestro in tudi Gregorja. Gregor spozna, da se je iz takega življenja najbolje umakniti. Konec novele je zelo pretresljiv: Gregor umre tako, kot umrejo žuželke. Najde ga služkinja, pomete na smetišnico in odvrže ven. Gregor je pravzaprav naredil samomor. Po tem se vsi po dolgem času odpravijo na sprehod. Oče in mati opazujeta razposajeno hčer. Ker je mlada in lepa skleneta, da je godna za možitev. Zunanji dogajali prostor se razširi in namesto dežja posije sonce. Preteklost je pozabljena, bistvena je samo prihodnost.

Glavne osebe[uredi | uredi kodo]

Gregor Samsa[uredi | uredi kodo]

Gregor je glavna oseba v noveli. Je uradnik, ki se preživlja s potovanjem po državi in sklepanjem poslov.

Greta Samsa[uredi | uredi kodo]

Greta je Gregorjeva sestra, ki je skrbela zanj po preobrazbi, čeprav se ji je gnusil. Igra violino, želi pa se vpisati na konservatorij.

Gregorjev oče[uredi | uredi kodo]

Oče je do Gregorja zelo grob in ga sovraži. Preganja ga s palico in ga ne pusti iz sobe. Bil je celo tako grob, da je vanj metal jabolka in ga poškodoval. Zaradi te poškodbe pa Gregor kasneje tudi umre.

Gregorjeva mati[uredi | uredi kodo]

Ima Gregorja rada, vendar pa se ga po preobrazbi sramuje in ga ne želi videti. Sčasoma se omehča in začne puščati priprta vrata sobe, da lahko Gregor sliši kaj se pogovarjajo in tako ostane del njihovega življenja.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Kafka, Franz. Preobrazba in druge zgodbe, prevajalec Vevar, Štefan. Ljubljana : Študentska založba, 2008. ISBN 978-961-242-165-6.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]