Predloga:Zamik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije



Uporaba[uredi kodo]

Tu je opisana za vse predloge skupna uporaba. Nahaja se v Predloga:Uporaba družine zamikov(uredi pogovor povezave zgodovina) in je skupna vsem predlogam, ki se sklicujejo na {{Zamik}}. Za razlike in specifike glej opis te predloge spodaj.


     {{zamik|nn}} vzame numerični argument 'nn' po navpičnici in prikaže ravno toliko zaporednih presledkov ('nn') kot {{Presledek}} (ali 'S' in 'SP'). Zamik se od {{presledek|presledka}} razlikuje le po tem, da samodejno začne z novo vrstico in nato prikaže nn presledkov.
   Zato te predloge ni mogoče uporabiti za poravnavanje sosednjih vrstic besedila znotrajvrstično ali za zamik naslovov. Temu je namenjena predloga {{presledek}}.

      Vendar pa prelom ne ustreza HTML-različici <br /> (oz. pravemu prelomu), ampak dobimo novo vrstico, ki se pri razširitvi odseka besedila, ustvarjenega z običajnimi kontrolnimi znaki (':', '*', ali '#') in njihovimi ustreznimi kombinacijami (npr. ':*', '**', ':#' itd.) začne levo od roba trenutno veljavne ravni zamika.

  • Pomembna značilnost te družine je tudi to, da se oznake besedila, npr. krepko ali ležeče, nadaljujejo tudi še po uporabi predloge. Tako so te (sorodne) predloge zelo uporabne za navajanje odsekov besedila. Wikioznačevanje bi namreč zahtevalo, da bi bil vsak prikazani odstavek oblikovan posebej. Tu pa to ni potrebno, zato lahko z uporabo teh predlog prihranimo veliko časa in truda.
  • Dejansko število 'prikazanih' presledkov pri teh predlogah, ali tistih, ki temeljijo na {{presledek}}, je zaradi načina razčlembe dane vrstice in skrivanja belega prostora, uporabe znakov z delno širino v pisavi ipd., zelo odvisno od izbranega brskalnika in pisav.
       Poravnavanje stvari neenake dolžine v stolpec v splošnem nekoliko odstopa od ideala, tako da dobimo rahlo valovit stolpec z delnimi presledki, ki so odvisni od črk pisave. Kljub temu pa gre za minimalno odstopanje.

Predloge družine[uredi kodo]

Večina teh predlog se neposredno sklicuje na {{zamik}},
zato je uporaba predloge {{zamik}} 'neposredno' redka, saj je vpis 'I', 'I0', 'I2', 'I5' mnogo krajši in kompaktnejši.
  1. {{I}} -- vključi zamik privzete dolžine treh presledkov oz., če želimo drugačno postavitev, poda argument, hkrati pa ostaja v odseku besedila bolj kompaktna.
       Ta vrstica se začne z vključitvijo {{I}}. Ste opazili zamik in odrez prejšnje vrstice?
       Na kratko, {{I}} konča neposredni predhodni stavek in začne z novo vrstico z zamaknjenim prvim znakom. Naslednje prelomljene vrstice odseka besedila se prelomijo tako, kot je določeno s kontrolnimi znaki wikioznačevanja odstavkov. Tako lahko predlogo uporabite v različne namene, tudi npr. pri podpisanih komentarjih na pogovornih straneh.
       (Zelo uporabna je tudi v tabelah, kjer poskušamo čim bolj zmanjšati število znakov in poenostaviti skladnjo).
       Določite lahko tudi drugi parametere, kot npr. {{I|15|2}}, ki ustreza {{I2|15}}, opisanemu spodaj... oba zgleda povzročita zamik za petnajst presledkov.
  2. {{I0}} — t.i. I-ničla — Tako kot 'i' izpusti prvo vrstico in prepreči dodaten zamik, vendar se poravna z zamikom, ki je bil predhodno določen z znaki wikioznačevanja '*', ':', '#' itd. Najpogosteje se uporablja za obnovo zamika na 'normalnega' po nečem, kar je bilo dvojno zamaknjeno z '**' ali '##' v stavčnem konstruktu:
       ":{{I0}}
    nadaljnje besedilo pogovora"
  3. {{I2}} -- izvede dvojni pomik v novo vrstico, podobno kot <br /><br />, vendar ohrani predhodni zamik odseka besedila in tako kot I0 pravzaprav ne zamakne prve vrstice, razen kadar je podan še drugi parameter. Ta ustvari navpični beli prostor, ki je bil v dneh pisalnih strojev pred časi WYSIWIG in obdelave besedila pogosto napačno poimenovan 'dvojni ramik'.
  4. {{I5}} -- enako kot I, vendar je po privzetem določen dodatni zamik pet znakov v in po učinku nove vrstice v besedilu, katerega potek je bil določen z wikioznakami za odstavke.

Zgledi[uredi kodo]

  • {{I2|5}} — začne stavek: Vendar pa prelom ne ustreza ... v besedilu zgoraj.
  • {{I}} — uporaba je ponazorjena neposredno pred odstavkoma, ki se začneta z »{Zelo uporabna ..." in »Zato te predloge ...«, ter še na nekaj mestih, ki bi morala biti očitna, saj so vrstice pod njimi zamaknjene za tri presledke.
  • {{zamik|2}}, {{presledek|7}} itd. ...
         Presledek in zamik sta omejena na dodajanje 30 presledkov.