Preden se zbudim

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Preden se zbudim
RežijaMike Flanagan
Produkcija
Scenarij
Vloge
Glasba
DistribucijaZDA:
Relativity Media
Mednarodno:
Netflix
Datum izida
31. julij 2016
Dolžina
97 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
Jezikangleščina
Proračun$3.200.000

Preden se zbudim (izviren angleški naslov: Before I Wake) je ameriška nadnaravna fantazijska grozljivka iz leta 2016, delo režiserja in scenarista Mikea Flanagana in scenarista Jeffa Howarda. V filmu igrajo Kate BosworthThomas JaneJacob TremblayAnnabeth Gish in Dash Mihok.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Film se začne s prestrašenim moškim s puško in spečim otrokom. Moški vstopi v sobo in sproži pušk, ki zbudi otroka, sam pa se zlomi v solzah, da tega ne more storiti.

Kasneje Jessie (Kate Bosworth) in Mark (Thomas Jane) Hobson posvojita osemletnega Codya Morgana (Jacob Tremblay), potem ko je njun sin nenadoma umrl. Kmalu odkrijeta, da se Codyeve sanje uresničujejo, vendar prav tako nočne more.

Prvo noč je par očaran nad metulji, ki preletavajo hišo in se neizmerno svetijo. Mark skuša ujeti enega izmed njih in ga pokazati Codyu, ki je navdušen nad metulji, vendar ko se Cody zbudi metulji izginejo. Naslednji dan se v šoli Cody spoprijatelji z nekim dekletom in postane tarča zlobnega otroka. Doma Cody opazi sliko Jessinega in Markovega sina Shawa in sprašuje po njem. Vpraša jih kje je Shaw in Jessie mu odgovori da v nebesih in Cody pove, da je tam tudi njegova mama. To noč par opazi svojega umrlega in ga in ga skuša objeti, vendar Shaw izgine, ko se Cody zbudi.

Ko izvesta za Codyev dar, to Jessie začne izkoriščati. Codyu pusti gledati Shawove posnetke in to noč, par spet opazi svojega sina. Čez nekaj dni Mark obtoži Jessie, da le izkorišča Codya in da je postala obsedena, zaradi česar se spreta in Mark odstrani Shawove slike iz hiše.

Cody zaspi v šoli in pojavi se stvor iz nočne more, ki ga Cody imenuje ''Rakav mož''. ''Rakav mož'' napade dečka, ki nadleguje Codya, medtem pa Codyeva prijateljica to opazuje v grozi. Medtem Jessie odide k zdraviniku, ker Cody noče spati, zato zdravnik predpiše uspavala. Zdravilo Jessie zmeša s pijačo in o tem ne pove Marku. Tokrat se ponovno pojavi Shaw, vendar se ta spremeni v stvor iz nočne more. Mark skuša zbuditi Codya, vendar ga ne more in Jessie prizna da ga je uspavala. Stvor požre Marka, Jessie pa obleži nezavestna. Ko se zbudi opazi Codya, kako po telefonu kliče na pomoč. Ker domnevajo, da gre za nasilje v družini in ker je bil Cody uspavan, ga socialna služba odpelje proč.

Jessie ukrade Codyeve kartoteke in se pogovori s krušnim staršem Codya, ki je zanj skrbel 15 mesecev. Pove ji, da so se tudi tam začeli pojavljati metulji in sanje so postajale vedno bolj resnične. Ko je njegova žena zbolela je Codya to zelo pretreslo in to noč j je vzel ''Rakav mož''. Povsem zlomljen je Codyu ves čas kazal slike svoje žene, vendar se je pojavljala le slaba kopija, ker si je Cody ni dovolj zapomnil. Priporoča ji, da Codya ubije, vendar ona tega ne želi storiti in skuša ugotoviti več o Codyevi pravi mami. Tako se odpravi v sirotišnico, kjer je Cody bil prvotno nastanjen. Jessie se nazadnje le sooči s ''Rakavim možom'' in ga prisili, da izpusti svoje talce. Codya ji nato vrnejo nazaj.

Naslednji dan, Jessie Codyu pokaže dnevnik njegove prave matere Andree, kjer piše, da ga je imela zelo rada. Vendar je zbolela za rakom trebušne slinavke in umrla, ko je bil Cody star šest let. Ko je čas za spanje, Cody prosi Jessie za zgodbo. Pove mu zgodbo o nadarjenem otroku, ki je potreboval mamo in o osamljeni mami, ki je potrebovala otroka. Pripoveduje mu tudi o zlobnem fantu, ki se spet zbudi, o paru ki se ponovno sreča in o očetu, ki spet sreča svojega sina. Cody jo vpraša ali se bo to uresničilo in ona mu odvrne, da je to odvisno od njega in njegovih sanj.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]