Präbichl

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Präbichl
Severni odsek
Lokacija na zemljevidu Avstrije
Lokacija na zemljevidu Avstrije
Präbichl
Lega na zemljevidu Avstrije
Najvišja točka
Nadm. višina1226 m
Koordinate47°31′27″N 14°56′51″E / 47.52417°N 14.94750°E / 47.52417; 14.94750
Geografija
LegaZgornja Štajerska, Avstrija
DržavaAvstrija
Zvezna državaŠtajerska
RegijaZgornja Štajerska
OkrožjeLeoben
GorovjeAlpe
Geologija
Tipcestni prelaz

Präbichl (nemško Präbichl; 1226 mnm) je visokogorski prelaz v avstrijskih Alpah znotraj zvezne dežele Štajerske.

Lokacija in promet[uredi | uredi kodo]

Präbichl ločuje Eisenerzer Alpe (Eisenerzer Reichenstein, 2165 m nadmorske višine) od Hochschwaba (Polster, 1910 m nadmorske višine). Prelaz povezuje dolini Erzbachtal na severu in Vordernbergertal na jugu in s tem občini Eisenerz in Vordernberg. Sam prelaz z Rotte Präbichl je del občine Vordernberg.

Skozi obe dolini poteka cesta Eisenstraße (B115), katere severni odsek je bil v 70. letih dvajsetega stoletja preusmerjen zaradi pospešenega rudarjenja v Erzbergu. Kot gozdna pot je ostala le zgornja tretjina stare ceste, ki je imela naklon do 24 % in je bila morda uporabljena že v bronasti dobi, a dokazano uporabljena v srednjem veku; spodnji del so zasuli z deponiranim materialom (tj. material, ki se ga v postopku dostopa do rude ali rudnega telesa deponira, vključno s stopnjo priprave) iz Erzberga.

Preko prelaza poteka tudi železniška proga Erzbergbahn, ki je povezovala Erzberg s talilnico v Leoben-Donawitzu. Ta proga zdaj deluje kot muzejska železnica.

Z vrha prelaza je lep razgled na okoliške gore, s severnega dovoznega odseka pa tudi na markantne rudarske posege Erzberga.

Turizem[uredi | uredi kodo]

Za gorske pohodnike je Präbichl izhodišče za Höhenweg v Eisenerz Alpah na zahodu in prehodu Hochschwab na vzhodu, je pa tudi na dolgi pohodniški poti sever-jug na dolge razdalje. Obenem sta obe dolinski mesti tudi članici avstrijske Železne ceste; prelaz je bil nekdaj pomemben člen v obdelovalni verigi za rudo iz Erzberga. Na tem območju se poleg turizma ukvarjajo tudi s planšarskim kmetijstvom in gozdarstvom.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Susanne Klemm: Straßen für den Steirischen Erzberg: Archäologisch-historische Altstraßenforschung in der Steiermark, 16.−18. Jahrhundert. Lit Verlag, Wien 2011, ISBN 978-3-643-50202-5

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]