Power snooker

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Razporeditev krogel pri power snookerju

Power snooker je različica snookerja, ki so jo pri svetovni zvezi World Snooker javnosti prvič predstavili leta 2010. Od klasičnega snookerja se razlikuje v dveh novostih: trajanje dvoboja je omejeno s časom na 30 minut in zmagovalca dvoboja določi seštevek dobljenih točk in ne dobljenih framov. [1] Odgovorni pri Svetovni zvezi, na čelu z Barryjem Hearnom, so želeli z vpeljavo power snookerja v šport pripeljati več dinamike in akcije ter obenem pritegniti mlado občinstvo. [2]

Prvi turnir v power snookerju bo potekal 30. oktobra 2010 v londonskem klubu indigO2. Na turnirju naj bi ob Ronnieju O'Sullivanu sodelovali še Neil Robertson, Ding Junhui, Mark Selby, Ali Carter, Shaun Murphy, Luca Brecel in Jimmy White. [1] Televizijske pravice za turnir so pripadle televizijski hiši ITV, ki se je tako v prenose snookerja vrnila prvič po letu 2001. Če bo turnir uspešen, organizatorji napovedujejo nadaljnje turnirje na Kitajskem, v Singapurju, Nemčiji in na Srednjem vzhodu, finale pa naj bi še vedno gostil londonski indigO2. [3]

Za povečanje komunikacije z gledalci naj bi igralci nosili mikrofone. [1]

Pravila[uredi | uredi kodo]

Pravila igralce pozivajo k hitrejši igri. [4][2]

 • Na mizo je v obliki romba postavljenih le 9 rdečih krogel, najvišja rdeča krogla pa se dotika rožnate krogle (glej sliko).
 • Srednja rdeča krogla je znana kot "power krogla." Ko kateri koli od igralcev power kroglo pospravi v žep, sledi obdobje 2 minut "power playa," ko se vse točke podvojijo. Če igralec v času teh dveh minut zgreši in mora mizo prepustiti nasprotniku, se power play ne prekine.
 • Vsak dvoboj traja 30 minut.
 • Igralci imajo za udarec na voljo 20 sekund.
 • Če igralec udarca ne izvrši v predpisanih 20 sekundah, ostane pri mizi, le da se mu s točkovnega konta odšteje 20 točk. Igralec mora tako udarec izvesti v nadaljnjih 20 sekund, sicer se mu zopet odšteje 20 točk.
 • Ura (30 minut) se začne s prvim udarcem v framu in konča, ko ni na mizi nobene krogle več.
 • Če igralec z uvodnim udarcem doseže, da se dve ali več rdečih krogel dotakne roba mize, sme ostati pri mizi in odigrati naslednji udarec.
 • Območje za belo črto (v katerem je tudi polkrog) se imenuje "power zone." Vrednost vsake zadete barvne krogle izza te črte se podvoji oziroma početveri v času 2 minut power playa.
 • Igralec dobi za vsak niz 100 točk 50 točk bonusa. Če igralec niz 100 točk ponovi v drugem zaporednem nizu, dobi 100 točk bonusa (skupaj 150). Če igralec še v tretjem zaporednem nizu doseže več kot 100 točk, dobi 200 točk bonusa, itn.
 • Na mizi je toliko krogel, da igralci ob popolni igri dosežejo zgolj 99 točk (9x1 + 9x7 + 27 = 99). Nizi 100 točk so tako možni le s pomočjo trajanja power playa ali območja power zone.
 • Če igralec napravi napako (foul), pride na mizo nasprotnik, ki sme belo kroglo pospraviti kamor koli v območje power zone.

Viri[uredi | uredi kodo]

 1. ^ 1,0 1,1 1,2 "Ronnie O'Sullivan povzdignil dinamično različico power snooker". BBC Sport. Pridobljeno dne 24. julij 2010.  (v angleščini)
 2. ^ 2,0 2,1 Nenad Stefanović. "Revolucija v svetu snookerja". Žurnal24. Pridobljeno dne 23. julij 2010. 
 3. ^ ""Množice bodo vzljubile power snooker," pravi Ronnie O'Sullivan". The Guardian. Pridobljeno dne 24. julij 2010.  (v angleščini)
 4. ^ "The rules of the games". PowerSnooker.com. Pridobljeno dne 24 July 2010.