Georgij Valentinovič Plehanov: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
brez povzetka urejanja
 
{{infopolje oseba}}
 
Georgi[[Georgij Valentinovič Plehanov]] (29. 11. 1856 – 30. 5. 1918) s psevdonimom '''[[Volgin]]''' je bil ruski revolucionar in marksistični teoretik. Bil je začetnik social-demokratskega gibanja na območju Rusije in bil eden prvih v Rusiji, ki se je opredelil kot marksist. V izogib političnemu preganjanju je Plehanov leta 1880 emigriral v Švico, kjer je nadaljeval svojo politično aktivnost proti carski oblasti.
Med prvo svetovno vojno je podpiral zaveznike, ker je menil, da bi zmaga Nemcev škodila delavcem v Rusiji in drugje, ter se kasneje vrnil domov v Rusijo pred februarsko revolucijo leta 1917. Kljub podpori Boljševikom na 2. Kongresu ruske social-demokratske delavske stranke leta 1903 je kmalu zavrnil idejo demokratičnega centralizma in postal eden glavnih antagonistov Lenina in Trotskija v sanktpeterburškem sovjetu leta 1905.
Plehanov je bil nasprotnik sovjetskega režima, ki je prišel na oblast v času jeseni leta 1917. Umrl je leto kasneje 30. 5. 1918 v mestu Terijoki na Finskem. Kljub svoji zagrizeni in neposredni opoziciji Leninovi politični stranki v letu 1917 je bil Plehanov cenjen med pripadniki komunistične partije.
7.189

urejanj

Navigacijski meni