Individualizem: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 26 zlogov ,  pred 15 leti
m
m (robot Dodajanje: ru:Индивидуализм)
Družbene skupine se lahko razlikujejo do te mere, da dosežejo dve skrajnosti: "samo-ozirajoča" (individualistične in ozirajoč samo sami nase) ali "ozirajoče na druge" (za družbeno dobro usmerjeno razmišljanje). V okviru skupin, ki se ozirajo na mnenja drugih, obstajajo še skupnosti "krivde" (interno konzultiranje - sam sabo) in skupnosti "sramu" (eksterno konzultiranje - z drugimi), primer slednje je [[Japonska]].
 
Do katere stopnje so družbene skupine individualistične so raznolike od časa do časa in od države do države. Japonska družba je naprimer skupinsko usmerjena (npr. odločitve rajši kot individualno sprejemajo kot skupina), zato velja prepričanje, da imajo manj razvite osebnosti. Na popolnoma individualistični stopnji pa naj bi bila družba [[Združene države Amerike|ZDA]] (obrekovalci so mnenja, da je razdrobljena), [[Evropa|evropske]] družbe pa se nagibajo k družbenim iniciativam in bolj družbenemu delovanju.
 
[[J.K. Galbraith]] je naredil klasično primerjavo med privatnim bogastvom in javno bedo v ZDA in javnim bogastvom in privatno bedo v npr. Evropi, obstaja pa tudi povezava med stopnjo individualizma in družbenega posredovanja in obdavčenja.
303.341

urejanj

Navigacijski meni