Operacija (medicina): Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
brez povzetka urejanja
m (added Category:Medicina using HotCat, wikificiraj)
'''Operácija''' je v [[medicina|medicini]] zdravniški poseg z namenom odstraniti oboleli ali poškodovani del [[telo|telesa]] ali tujek ali vzpostaviti normalno delovanje dela telesa.<ref>http://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski-slovar/5530517/operacija?query=operacija&SearchIn=All, Slovenski medicinski e-slovar, vpogled: 11. 1. 2016.</ref> Operacije so lahko nujne ali načrtovane. Nujni kirurški posegi so lahko urgentni (treba jih je izvesti takoj) ali pa odloženi. Načrtovani posegi so na primer tisti kirurški posegi, s katerimi popravi funkcijo ali izgled določenega dela telesa (na primer pri prirojeni anomaliji, [[poškodba]]h, [[tumor]]jih).<ref>http://www.ztm.si/uploads/publication/1047/1066.pdf Arnež Z. Tveganje in varnost kirurškega posega. V: 3. podiplomski seminar: Zdravljenje s krvno kirurgijo - Zagotavljanje varnosti. Portorož, 14.-20. 12. 2000: str. 104–109.</ref>
{{wikificiraj}}
Operacija je postopek, ki vključuje zdravnika. Zdravnik pomaga pacientu, tako da odstrani, spremeni ali popravi del njegovega telesa. Zdravniki, ki operirajo se imenujejo kirurgi ali kirurginje. Veliko kirurgov je specializiranih za določeno področje.
 
Operacija je postopek, ki vključuje zdravnika. Zdravnik pomaga pacientu, tako da odstrani, spremeni ali popravi del njegovega telesa. Zdravniki, ki operirajo, se imenujejo kirurgi ali kirurginje. Veliko kirurgov je specializiranih za določeno področje.
Obstajajo zelo preproste operacije kot odstranitev zoba in zelo zahtevne kot odstranitev malignega tumorja.
 
Obstajajo zelo preproste operacije kot odstranitev zoba in zelo zahtevne kot odstranitev [[malignost|malignega]] tumorja.
Operacijske sobe, inštrumenti in kirurgi morajo biti čisti, da se izognemo kirurškim okužbam. Vsi v operacijski tako nosijo posebna oblačila, čepice, čevlje, rokavice in maske. V operacijski smejo biti le zdravniki, sestre in pacienti, v primeru, da je pacient mlajši otrok in je pod lokalno anestezijo, pa tudi en od njegovih staršev.
 
Operacijske sobe, inštrumenti in kirurgi morajo biti čisti, da se izognemo kirurškim okužbam[[okužba]]m. Vsi v operacijski tako nosijo posebna oblačila, čepice, čevlje, rokavice in maske. V operacijski smejo biti le zdravniki, sestre in pacienti, v primeru, da je pacient mlajši otrok in je pod lokalno anestezijo, pa tudi eneden od njegovih staršev.
 
== Sklici ==
{{sklici}}
 
[[Kategorija:Medicina]]
11.657

urejanj

Navigacijski meni