DIN 31635: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m np
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''DIN 31635''' je [[standard]] za [[transliteracija|transliteracijo]] [[arabska abeceda|arabske abecede]], ki ga je leta 1982 sprejel Nemški nacionalni zavod za standardizacijo (Deutsches Institut für Normung - DIN). Zasnovan je na pravilih Deutsche Morgenländische Gesellschaft (DMG), modificiranih na mednarodnem kongresu leta 1936 v Rimu. Standard se uporablja v večini prevodov arabskih in islamskih besedil v [[Nemščina|nemški]] jezik in jezike držav vzhodne Evrope.
'''DIN 31635''' je [[standard]] za [[transliteracija|transliteracijo]] [[arabska abeceda|arabske abecede]], ki ga je leta 1982 sprejel [[Nemški inštitut za standardizacijo]] (DIN). Zasnovan je na pravilih Deutsche Morgenländische Gesellschaft (DMG), modificiranih na mednarodnem kongresu leta 1936 v Rimu. Standard se uporablja v večini prevodov arabskih in islamskih besedil v [[Nemščina|nemški]] jezik in jezike držav vzhodne Evrope.


Standardizirana transkripcija 28 črk arabske abecede je prikazana v naslednji tabeli:
Standardizirana transkripcija 28 črk arabske abecede je prikazana v naslednji tabeli:

Redakcija: 09:54, 6. januar 2014

DIN 31635 je standard za transliteracijo arabske abecede, ki ga je leta 1982 sprejel Nemški inštitut za standardizacijo (DIN). Zasnovan je na pravilih Deutsche Morgenländische Gesellschaft (DMG), modificiranih na mednarodnem kongresu leta 1936 v Rimu. Standard se uporablja v večini prevodov arabskih in islamskih besedil v nemški jezik in jezike držav vzhodne Evrope.

Standardizirana transkripcija 28 črk arabske abecede je prikazana v naslednji tabeli:

Arabske črke ء‎ / ا ب ت ث ج ح خ د ذ ر ز س ش ص ض ط ظ ع غ ف ق ك ل م ن ه و ي / ى[1]
DIN 31635 ʾ / ā b t ǧ d r z s š ʿ ġ f q k l m n h w / ū y / ī
ALA-LC ʼ / ā th j kh dh sh ʻ gh
IPA (MSA) ʔ, b t θ
ɡ
ʒ
ħ x d ð r z s ʃ ðˤ
ʕ ɣ f q k l m n h w, j,

Sklici

  1. V Egiptu, Sudanu in nekaterih drugih regijah je zapis na koncu besede vedno ى (brez pik).