Avantgarda: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 1.119 zlogov ,  pred 7 leti
m
vrnitev sprememb uporabnika 193.2.190.226 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika Kolega2357-Bot
m (vrnitev sprememb uporabnika 193.2.190.226 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika Kolega2357-Bot)
'''Avantgarda''' (francosko ''avant-garde'' - predstraža, predhodnica) je izraz pogosto uporabljen v [[umetnost]]i in [[politika|politiki]]. V marksistično-političnem pomenu je to tisti del delavskega razreda, ki zaradi najvišje zavesti nastopi in nase sprejme obvezo izgradnje nove, [[socializem|socialistične]] družbe. Avantgarda predpostavlja specifično organizirano zavest o interesu delavskega razreda, brez katere ne bi bilo mogoče v danih zgodovinskih okoliščinah uresničiti ciljev delavskega gibanja. V kulturnem pomenu avantgarda opisuje ljudi ali dela, ki so nova, običajno eksperimentalne narave.
 
KURBL JEBEMTI KURAC TI SI FUFL DREK! AVANTGARDA JE KURAC NA KURAC JEBEM TI MATER I PAS SVE PO SPISKU ODJEBI BEMTI KOK SI GRD SMOTKO SMOTAN DREK SCFC CBJ BJHJBJH SFRJ UBER ALLES!
== Avantgarda v marksizmu ==
 
Avantgarda ima v marksistični teoriji pomembno mesto. Manifestacija avantgarde delavskega razreda je njegova [[komunistična partija|partija]]. Delavska avantgarda naj bi bila s svojim delovanjem in stališči osrednji akter v borbi za uresničevanje interesov delavstva. Posledično to pomeni, da sama avantgarda nima in ne sme imeti lastnih interesov. Teoretične predpostavke določajo, da se mora princip dela avantgarde izogibati [[dogma (razločitev)|dogmatizmu]], edini kriterij uspešnosti njenega dela pa je družbena [[praksa]]. Sprememba objektivnih pogojev zahteva spremembo njenih metod dela.
 
V jugoslovanskem [[samoupravljanje|samoupravnem]] sistemu je bila vloga avantgarde upravljati z državo in gospodarstvom tako, da bi se delavski razred sam konstituiral kot »država«, kot družba neposrednih proizvajalcev. V tem pogledu je bila teoretično idejno-politična »[[delegacija]]« delavskega razreda in ne reprezentacija delavskega ljudstva. Topogledno je vseskozi izpostavljena nevarnosti [[birokracija|birokratizacije]].
 
== Viri ==
* Avantgarda v marksističnem pomenu: Tubić, Risto (1974): Enciklopedijski rječnik marksističkih pojmova, Veselin Masleša, Sarajevo.
 
{{stub}}
 
[[Kategorija:Sociologija]]
[[Kategorija:Umetnost po dobah]]

Navigacijski meni