Vetrna elektrarna: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
Brez spremembe velikosti ,  pred 7 leti
m
brez povzetka urejanja
m (Bot: Migracija 33 interwikija/-ev, od zdaj gostuje(-jo) na Wikipodatkih, na d:q194356)
m
* Vetrne elektrarne vplivajo tudi na [[televizija|televizijo]] ter mikrokomunikacijo. Prihaja do mikrokomunikacijskih motenj (interferenc), prav tako pa se pozna vpliv na telefonske storitve.
* Populacije letečih živali so ogrožene, podatkov je največ o [[vpliv vetrnih elektrarn na ptice|vplivu na ptice]] in netopirje. Tako lahko v neposredni okolici vetrnih turbin najdemo veliko [[ptiči|ptičev]], ki so se zaleteli v vetrnico, čeprav statistike kažejo, da je to število v primerjavi z ptiči umrlimi v prometu zanemarljivo majhno.
* Vetrne elektrarne predstavljajo potencialno nevarnost vodovarstvenih področij zs pitno vodo. Vetrne elektrarne potrebujejo za delovanje, hlajenje in podmazovanje od 200 do 370 litrov sintetičnega olja, ki se nahaja na vrhu vetrne turbine. 55 [[Vat|kW]] vetrne turbine potrebujejo 31 litrov in 2.000 kW pa 370 litrov olja. Za 70 vetrnih turbin z močjo 2.000 je tako potrebno 25.900 litrov olja oz. 130 sodov po 200 litrov, kar predstavlja ob potresu ali orkanski burji [[naravna katastrofa|naravno katastrofo]]. V ta namen vetrnih elektrarn ne postavljajo na vodovarstvena območja.
* Vetrne elektrarne motijo tok svetlobe. Ko sonce vzhaja ali zahaja, so kraji za vertnimi eletrarnami izpostavljeni migotanju svetlobe (senčno migotanje), ki ga povzročajo kraki vetrnih turbin s svojim vrtenjem, kar pri ljudeh povzroča dezorientacijo, [[glavobol]]e in [[migrena|migreno]].
* Nekatere vetrne turbine so ponoči osvetljene, kar še dodatno moti okolico (t. i. svetlobno onesnaženje nočnega neba).
68

urejanj

Navigacijski meni