Požar v bolnišnici svetega Antona (Effingham, Illinois): Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
brez povzetka urejanja
m (→‎Sprinklerji: urejanje)
mBrez povzetka urejanja
'''Požar v bolnišnici svetega Antona''' je [[požar]], ki je vzel življenja štiriinsedemdesetim bolnikom, med umrlimi pa je bilo enajst novorojenčkov. Požar kot je bil ta, daje še posebno globok vtis vsem v javnosti, stroki in vodstvu. [[Bolnišnica]] je bila navedena kot 100 posteljna splošna bolnišnica. Požar je v bolnišnici Svetega Antona, 4 aprila leta 1949, v Illinoisu, terjal veliko življenj in povzročil veliko bolečih poškodb. Mrtvi so bili pacienti, dojenčki stari komaj en dan, starejši, ki so preživljali svoje zadnje dneve v zavetju bolnišnice Svetega Antona, ter zdravstveno osebje v bolnišnici. Požar se je vnetil iz neznanega vzroka. Nekateri so menili, da izvira iz pralnice, ki naj bi se nato širil v najvišje nadstropje stavbe. Požar je bil najprej javljen po telefonu iz tretjega nadstropja ob približno 23.45 uri, 4. Aprila, leta 1949. V nekaj urah, ko je bila tragedija sporočena, so se na prizorišču tragedije združile vse sile.
 
== Effingham, St. Anthony`s - Požar v bolnici Sv. Antona, 4.apr 1949 ==
== Potek požara ==
 
Tik pred polnočjo, 4. aprila 1949, se je začelo hitro širjenje požara v St Anthony's Hospital v [[Effingham]], [[Illinois]].
 
== Poročilo gasilske enote ==
 
Tik pred polnočjo, 4. aprila 1949, se je začelo hitro širjenje požara v Bolnici St. Anthony's v Effingham, Illinois. To je druga najhujša nesreča v [[ZDA]] zaradi takratne zasedenosti bolnice, ki je terjala življenja 74 - ih oseb, od tega 14 otrok. Društvo gasilcev iz Effinghama je sestavljalo 26 moških, vključno s šefom, vsi razen enega, ki je bil v tem času v Chicagu, so se bojevali proti ognju. V tem času sta bili v gasilsko opremo vključeni dve pumpi z 500 [[galona]]/min, in pumpa z 750 galona/min. Ni bilo tovornjaka z lestvijo ali katerekoli druge naprave. Oddelki so imeli omejeno količino dobrih gasilskih cevi in pribora, niso imeli lovilnih mrež in bili so pomanjkljivi v aparaturah za težko delo. Najbližja dvižna lestev je takrat pripadala gasilnemu oddelku, ki je bil oddaljen 27 milj ([[milja]]). Pomoč so prejeli tudi od 11 gasilnih oddelkov, najbolj oddaljeni so bili tudi do 66 milj . Priče pravijo, da se je požar razširil kot ognjena krogla in večina ljudi trdi, da se je širil zelo hitro. V treh urah so se sesula tla, strehe, in del sten, zaradi česar so ostale le še ruševine, pod katerimi je bilo pokopanih veliko žrtev požara. [[Bolnišnica]] je bila sestavljena iz kleti in 3 nadstropij.
 
87

urejanj

Navigacijski meni