Naš rod: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjena 102 zloga ,  pred 11 leti
Članek je bil spremenjen toliko, kolikor ni ustrezal slovničnim in slogovnim zahtevam slovenskega jezika ter Wikipedije.
mBrez povzetka urejanja
(Članek je bil spremenjen toliko, kolikor ni ustrezal slovničnim in slogovnim zahtevam slovenskega jezika ter Wikipedije.)
'''Naš rod''' je [[slovenski mladinski list]], ki je izhajal mesečno izhajal od decembra [[1929]] do junija [[1944]]. V sezoni [[1942]]-[[1943]] je dobil podnaslov ''List za mladino''.
 
 
==Splošni podatki==
Leta 1942-1943 je dobil podnaslov [[List za mladino]]. ''Naš rod'' je izdajalo [[Jugoslovansko učiteljsko združenje]] - sekcija za [[Dravska banovina|Dravsko banovino,]]. predstavnikDo dokonca šolskega leta [[1935]]-[[1936 pa]] je bil njegov predstavnik [[Ivan Dimnik]]. Leta 1936-1937 je, bilanaslednje predstavnicaleto [[Franja Završan]], od šolskega leta [[1937]]-[[1938]] daljenaprej pa [[Metod Kumelj]]. Leta [[1940]]-[[1941]] je izdajo lista prevzelo [[učiteljskoUčiteljsko udruženje]]združenje v [[Ljubljana|Ljubljani]], letanaslednje 1941-1942leto pa [[učiteljskaUčiteljska tiskarna]], takratni(tam so list tudi tiskali). Takratni predstavnik pa je bil [[France Štrukelj]]., Glavniglavni in odgovorni urednik je bil [[Josip Ribičič]], od leta 1942-1943 pa [[Ivan Tavčar]]. [''Naš rod'' je tiskala [[Učiteljska tiskarna]].
 
 
==Vsebina==
Revija je dajala poudarek predvsemslovenskemu leposlovju ter pesništvu. SevedaMed sodrugim imelije tudivsebovala rubrikorubrike: Mladina piše, Cicibanov rod, Doma in po svetu, Mlado brstje, Otroška delavnica ... Seveda so se te rubrike v določenih obdobjih spreminjale.
 
 
==Znani pesniki in pisatelji==
DoločeneV člankereviji so pisaliobjavljali znani slovenski pisatelji, pesmi pa so objavljali tudi priznani slovenskiin pesniki. Med drugim je po odlomkih izšla tudi knjiga Bratovščina Sinjega galeba, [[Tone Seliškar|Toneta Seliškarja]]. Nekaj časa je uvodne članke pisala [[Kristina Brenkova]], člankesodelovali je pisalso tudi [[Ivan Pregelj]]. Pesmi je objavljala, [[Anica Černej]], [[Gustav Strniša]] ter mnogi drugi. Med drugim je v nadaljevanjih izšla knjiga [[Bratovščina Sinjega galeba]] pisatelja [[Tone Seliškar|Toneta Seliškarja]].
 
[[Kategorija:Slovenski časopisi]]
 
 
{{stub}}
304

urejanja

Navigacijski meni