Anakin Skywalker: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
robot Dodajanje: id:Anakin Skywalker; kozmetične spremembe
m (robot Dodajanje: id:Anakin Skywalker; kozmetične spremembe)
 
-->
'''Anakin Skywalker''' ([[Datumi v Vojni Zvezd#SW3|41 BBY]] – [[Datumi v Vojni Zvezd#SW3|4 ABY]]) je [[izmišljena oseba]] in eden ključnih protagonistov v [[znanstvena fantastika|znanstvenofantastičnem]] [[film]]u ''[[Vojna zvezd]]''.
 
Anakin je bil [[Jedi]]jski učenec, katerega je treniral in učil [[Obi-Wan Kenobi]], in kasneje Jedi Vitez v prequel trilogiji, kjer je bil glavni junak v teh treh filmih. Je oče dveh otrok: [[Luke Skywalker]] je njegov sin, [[Princesa Leia Organa|Leia Organa]] pa njegova hči.
 
Anakin je kasneje poznan kot '''[[Darth Vader]]''', [[Darth|Sithovsko ime]], ki si ga je prislužil ko je padel na [[Sila (Vojna Zvezd)|Temno Stran Sile]] v ''[[Vojna Zvezd Epizoda III: Maščevanje Sitha|Epizodi III]]''. Tja ga je zvabil [[Temni Gospodar Sithov|Sith Gospodar]] [[Darth Sidious]]/[[Palpatine]], s čimer je Anakin postal njegov učenec pod svojim novim imenom. V Epizodah [[Vojna Zvezd Epizoda IV: Novo Upanje|IV]] in [[Vojna Zvezd Epizoda V: Imperij Vrača Udarec|V]], se Anakin (kot Vader) pojavlja kot ključen in centralni antagonist. Kakorkoli, njegova dejanja ob zaključku sage v filmu [[Vojna Zvezd Epizoda VI: Jedijeva Vrnitev|Epizoda VI]] ga razkrijejo in utrdijo kot tragičnega junaka.
 
{{popravi}}
== Zgodovina ==
=== Otroštvo in odkritje Anakina Skywalkerja ===
''Podani opisi so na podlagi filma ''[[Vojna Zvezd Epizoda I: Grozeča Prikazen]]''.''
 
Anakin se sprva pokaže kot prijazen, nesebičen devetletnik (igra ga [[Jake Lloyd]]). Skupaj z njegovo mamo sta sužnja ki služita [[Watto|Wattu]], Toydarianskemu prekupčevalcu navlake. Anakinova posebnost ob tako zgodnjem otroštvu je, da se nepojmljivo spozna na [[tehnika|tehniko]]. Kljub mladim letom, je sposoben zgraditi in popraviti večinoma vse, kar se kaže v stvaritvi njegovega lastnega protokolarnega droida po imenu [[C-3PO]], in švigača, oboje iz zavrženih in rabljenih delov. Je tudi izjemen [[pilot]] s hitrimi refleksi.
 
Na Tatooinu najde Anakina Jedjski Mojster [[Qui-Gon Jinn]], ki je prepričan da je fant [[Mesije v fantazijskem svetu#Izbranec|Izbrance]], po Jedijski [[prerokba|prerokbi]], da bo prinesel ravnotežje v [[Sila (Vojna Zvezd)|Silo]]. Njegova mati, [[Shmi Skywalker|Shmi]], pravi da nima očeta in da je nekako čudežno postala takrat noseča. Qui-Gon odkrije, da ima Anakin največje poznano število [[midi-klorian|midi-klorianov]]ov, po katerih se meri občutljivost Sile v samem človeku, in meni da je fant sam stvarjenje te Sile. Anakinov neverjetni talent pilotiranja pripisuje Sili, katera po njegovem dovoljuje Anakinu, da "vidi stvari preden se zgodijo." Anakin ustvari moćno vez z Kraljico [[Padmé Amidala|Padmé Amidalo]], katero Qui-Gon in njegov učenec, [[Obi-Wan Kenobi]], branita.
 
Ko pribori Anakinu svobodo, Qui-Gon pripelje dečka na [[Coruscant]] in prosi [[Jedijski Svet]], da mu dovoli da bi dečka učil. To prošnjo zavrnejo, kajti svét meni, da je Anikonva prihodnost zatemnjena s strahom in jezo, ki izvira iz suženjstva in ločitve od matere. Na koncu, Anakin pomaga pri zmagi v zadnji bitki proti [[Trgovska Federacija|Trgovski Federaciji]] v[[Bitka za Naboo|Bitki za Naboo]]. Umirajoč Qui-Gon, zaboden v borbi proti strašnemu Sithu [[Darth Maul|Darthu Maulu]], prosi Obi-Wana, da bi treniral Anakina in Svét z oklevanjem to tudi sprejme. Palpatine, novo izvoljeni Republiški Vrhovni Kancler, se spoprijatelji z dečkom, obljubljajoč mu da "bodo spremljali njegovo karijero z velikim zanimanjem".
 
=== Napad Klonov ===
''Selfref|Podani Opisi so na podlagi film ''[[Vojna Zvezd Epizoda II: Napad Klonov]]''.''
 
[[Slika:AnakinEp2.jpg|right|thumb|350px|Najstnik Anakin Skywalker z Obi-Wan Kenobijem.]]
Deset let po tem ko si je prislužil svobodo, je 19 letni Anakin, katerega igra [[Hayden Christensen]], zdaj mlad odrasel in Obi-Wanov učenec. Zaradi svojih naravnih sposobnostih, ki ga postavljajo krepko višje kot njegove vrstnike, je postal bolj samotar v vseh svojih letih jedijskega treninga. Njegovo razmerje z njegovim učitljem je precej komplicirano; čeprav pravi, da mu je Obi-Wan kot oče, je prepričan da ga njegov učitelj zavira, sam pa nasprotuje njegovi avtoriteti. Zafrustrinan, se obrne drugemu učitlju po nasvet: Palpatineu, kateri 'hrani' [[ego]], že tako lomljivega mladega jedija, z zagotovili, da bo en dan postal največji [[Jedi]] v galaksiji.
 
Anakin dobi nalogo da varuje [[Padmé]], ki ni več kraljica, ampak senatorka njenega domačega planeta, [[Naboo|Nabooja]]ja. Njegova otroška začudenost je sedaj postala močna opojnost, in končno se zaljubita, kljub nenim oklevanjem; Jediji imajo prepoved do čustvenih navez, in tudi politični to načeloma odrekajo, v pomenu, da lahko nekdo postane močan in sposoben, premišljen vodja.
 
Med njenim varovanjem, Anakin začuti da je njegova mati v nevarnosti. Ko se vrne na Tatooine, najde [[Watto|Watta]], svojega starega gospodarja. [[Watto]] ga usmeri do njenega novega možal, [[Cliegg Lars|Cliegga Larsa]], starega kmetovalca. Poročil in osvobodil je [[Shmi]] že pred večimi leti. Anakin spozna svojega polbrata [[Owen Lars|Owena Larsa]] in njegovo dekle [[Beru]]. [[Owen Lars]] mu pove, da so njegovo mater ugrabili okoliški Tuskenci. Anakin najde Svojo mati v kampu [[Tuskci|Tuskencev]], ampak prepozno, da bi ji lahko pomagal, nakar umre v njegovem naročju. Prevzet od neznatne jeze, pobije celotno pleme tuskencev, tudi ženske in otroke. Yoda in prestrežen del Qui-Gona čutita Anakinovo prisotnost Sile, kako gre proti temni strani in obstaja strah da je to začetek konca Obi-Wanovega mladega učenca. Padmé vsekakor muči, kar je naredil, ampak, ker je zaljubljena vanj, ni popolnoma zgrožena in namesto tega poskuša biti simpatetična do njega.
 
Anakin and Padmé zvesta da je bil Obi-Wan ujet kot talec od Geonosijskih droidnih sil, ki pripadajo [[Konfederacija Neodvisnih Sistemov|Konfederaciji Neodvisnih Sistemov]], tvorbi zvezdnih sistemov, ki se želijo odcepiti od Republike. Hitita mu na pomoč - kjer ju kmalu ujamejo. Soočena s tem kar ju čaka v gladiatorski arenu, si izrečeta ljubezen drug do drugega. Ob pobegu s pomočjo Jedijev in klonske vojske, se Anakin spopade s Separatističnim vodjo in nekdanjim 'padlim' jedijem [[Grof Dooku|Grofom Dookujem]] v bitki svetlobnih mečev, kjer pa ga zlahka, starejši in bolj izkušeni bojevnik zlahka premaga in mu pri tem odseka spodnji del njegove desne roke. Zamenjajo mu jo s kibernetično, nakar se nato potoči s Padmé na skrivnem obredu, kjer sta prisotna zraven še samo [[C-3PO]] in [[R2-D2]], kot priča.
 
=== Padec na Temno stran ===
''Podani opisi so na podlagi filma ''[[Vojna Zvezd Epizoda III: Maščevanje Sitha]]''.''
 
 
Na Coruscantu mu Padmé pove, da je noseča. Za tem sledijo hude Anakinove nočne more, v katerih sanja da bi lahko umrla ob porodu. Prevzamejo ga čustva strahu in jeze.
Palpatine, še vedno njegov mentor in bližnji prijatelj, postavi Anakina za svojega predstavnika v Jedijskem Svetu. Sumljajoč Svét sprejme Anakina, a mu ne dodeli naziva Jedijski Učitelj(mojster), in mu s tem zaukaže naj vohuni za Palpatinom. Jezen nad odločitvijo in novo nalogo zgubi vero in zaupanje v Svét. Končno, mu ponudi Kancler možnost da se nauči temne strani Sile, s katero ga zavaja, da lahko prepreči smrt. Anakin se zave, da je Palpatine v resnici tisti Sith Gospodar, [[Darth Sidious]] ki so ga iskali že od začetka vojne in nemudoma to skrivnost razkrije Jedijskemu Učitelju [[Mace Windu|Maceu Winduju]]. Ko se Windu sooči s Palpatinom, obide Anakina misel; brez Palpatina, bo izgubil sleherno možnost rešitve svoje žene.
 
Anakin se prispe borit proti Winduju, ko vidi, da je ta že razorožil "nemočnega" Palpatina. Windu razglasi [[Temni Gospodar|Temnega Gospodarja]] z aretiranim, a Palpatine nemudamo sproži proti njemu [[Električno Silo]]. Učitelj to odbije in mu obrne, da si ta sam vrne v sebe, nakar se močno iznakazi. Napad se nadaljuje, dokler se Palpatine nenadoma ne utrudi in prosi Anakina naj ga reši. Anakin svetuje Winduju, naj ga pusti živega; Windu to zavrača, kar pokaže ko pravi da je prenevaren da bi ostal živ. Ko Windu zamahne proti Sithovskemu Gospodarju, se Anakin vmeša in s svojim svetlobnim mečem odeče Winduju roko, nakar ko ta kriči od bolečine, Palpatine uporabi vso moč elektrike in pošlje Windujaskozi okno v smrt. Anakin se nato obrne na temno stran in dobi novo ime: [[Darth Vader]].
 
Vaderjeva prva misija je da napade Jedijski tempelj in pomori vse, ki so v njem. To stori brez obotavljanja ko naredi pokol med vsemi Jediji in otroci brez milosti. Zatem je poslan na [[Mustafar]], da bi ubil Separatistične vodje. Po Zaključku te naloge, se spet sreča s Padmé, ki ga mučno prosi, da naj pozabi na vse in naj skupaj pobegneta. S tem se Anakin ne strinja, saj pravi da lahko strmoglavi Palpatina in bi lahko skupaj vladala Galaksiji. Obi-Wan, ki se je skril v njeno ladjo, se sooči z Vaderjem. Ko zasumi izdajo in je prevzet od temne strani, Anakin začne daviti Padmé s pomočjo Sile, nakar jo pusti nezavestno na Pristajalni ploščadi. Sedaj že nekdanja partnerja in prijatelja se poženeta v strahovito bitko s svetlobnimi meči, skozi celoten rudarski kompleks. Sčasoma, Obi-Wan pristane na trdih tleh, kjer ima prednost in zahteva, da se Vader preda. Vader ga ignorira om špsliđa s skokom, ko se je uprl na Silo, premagati svojega bivšega učitelja. Obi-Wan mu odseka preostale ude in ga pusti umirati v vročem, gorečem pesku. Ko se Vader poskuša potegniti ven iz tega peska in stran iz reke, po kateri teče Lava, utrpi skoraj smrtne opekline in razširjene [[pljuča|pljučne]] poškodbe in poškodbe grla, med vdihavanjem prevročega zraka. Čudežno, se Vader priplazi navzgor, stran od Lavine reke, kjer ga reši Palpatine, ki je čutil Vaderjev poraz.
<references />
 
== Poglej tudi ==
*[[Družina Skywalker]]
*[[Darth Vader]]
 
== External links ==
*[http://www.starwars.com/databank/character/anakinskywalker/index.html Anakin Skywalker]
 
[[fr:Anakin Skywalker]]
[[hu:Anakin Skywalker]]
[[id:Anakin Skywalker]]
[[ja:アナキン・スカイウォーカー]]
[[ko:아나킨 스카이워커]]
93.701

urejanje

Navigacijski meni