Aktivacijska energija: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
robot Dodajanje: uk:Енергія активації; kozmetične spremembe
m (→‎Kataliza: slog)
m (robot Dodajanje: uk:Енергія активації; kozmetične spremembe)
Pojem aktivacijske energije je leta [[1889]] uvedel [[Švedi|švedski]] [[kemik]] [[Svante Arrhenius]], dodelal pa ga je [[Srbi|srbski]] [[fizik]] Nebojša Leković v teorijah hitrosti kemijskih reakcij. Energija je lahko [[toplota]], [[elektromagnetno valovanje]], [[elektrika|električna energija]] ali katera druga energija.
 
Aktivacijsko energijo si lahko predstavljamo kot višino ovire ali praga, ki ločuje dva minimuma potencialnih energij reaktantov in produtov kemijske reakcije. Da bi imela kemijska reakcija omembe vredno hitrost, mora imeti dovolj veliko število molekul energijo, ki je enaka ali večja od aktivacijske energije.
 
== Prehodna stanja (aktivacijski kompleksi) ==
Aktivacijska energija približno ustreza višini energetskega praga. Prehodno stanje, imenovano tudi [[aktivacjski kompleks]], je točka maksimuma proste energije na časovni koordinati poteka reakcije oziroma maksimum energetskega praga. V tej točki sta cepljenje starih vezi in nastajanje novih vezi v ravnotežju.
 
Zgradba aktivacijskega kompleksa je lahko podobna zgradbi reaktantov ali produktov, odvisno od njihovih relativnih energetskih nivojev ([[Hammondov postulat]]). Večstopenjske reakcije imajo več aktivacijskih kompleksov oziroma prehodnih stanj.
IUPAC je iz svojih definicij aktivacijske energije odstranil vse reference, ki se nanašajo na prehodna stanja.
 
== Negativna aktivacijska energija ==
{{Glavni|Arrheniusova enačba}}
Hitrost nekaterih kemijskih reakcij z naraščajočo temperaturo pada. Če bi se strogo držali približno eksponentne Arrheniusove enačbe, bi morala imeti aktivacijska energija ''E<sub>a</sub>'' negativen predznak. Navidezno negativna aktivacijska energija je značilna za reakcije brez energetskga praga.
 
== Arrheniusova enačba ==
Arrheniusova enačba povezuje aktivacijsko energijo in hitrost kemijske reakcije:
Arrheniusova enačba ni uporabna samo za homogene plinske reakcije, ampak tudi za reakcije v [[raztopina]]h in celo za heterogene procese, pri [[verižna reakcija|verižnih reakcijah]] pa pogosto zataji.
 
== Kataliza ==
{{Glavni|Kataliza}}
[[ImageSlika:Activation energy.svg|right|thumb|300px|Zveza med aktivacijsko energijo ''E<sub>a</sub>'' in tvorbeno entalpijo ''ΔH'' v reakciji s katalizatorjem in brez katalizatorja. Energetski maksimum predstavlja prehodno stanje oziroma aktivacijski kompleks.]]
 
[[Katalizator]] je snov, ki spremeni aktivacijski kompleks, tako da se aktivacijska energija zmanjša. Biološki katalizatorji se imenujejo [[encim]]i.
Katalizator poveča hitrost reakcije, ne spremeni pa notranjih energij reaktantov in produktov in se med reakcijo ne porablja.
 
== Zunanje povezave ==
* [http://www.iupac.org/goldbook/A00102.pdf "Activation energy"] (iz [[IUPAC]] "''Gold Book''")
* [http://www2.wwnorton.com/college/chemistry/gilbert/concepts/chapter14/ch14_5.htm Chapter 14: Activation energy]
* [http://chemed.chem.purdue.edu/genchem/topicreview/bp/ch22/activate.html The Activation Energy of Chemical Reactions]
 
== Reference ==
{{seznam referenc}}
 
[[sv:Aktiveringsenergi]]
[[th:พลังงานกระตุ้น]]
[[uk:Енергія активації]]
[[zh:活化能]]
93.666

urejanj

Navigacijski meni