Povojni izvensodni poboji v Sloveniji: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
rv (to so vse prej kot zgodovinsko priznane reference)
(Dodane zgodovinsko priznane reference)
m (rv (to so vse prej kot zgodovinsko priznane reference))
'''Povojni poboji''' so izraz za izvensodne [[umor|pomore]] vojnih ujetnikov in civilistov neposredno po koncu [[druga svetovna vojna|druge svetovne vojne]] v [[Slovenija|Sloveniji]]. Prikrita množična grobišča, ki so rezultat povojne morije, so bila desetletja načrtno in skrbno zamolčana. V veliki večini primerov je šlo za brutalne pokole na samem mestu grobišča. Do sedaj je evidentiranih okoli 600 množičnih grobišč. Razkrivanje, evidentiranje in urejanje prikritih grobišč se je javno pričelo šele po slovenski osamosvojitvi, oziroma po koncu enopartijskega sistemarežima.
 
Posamezniki, ki so dgovorni za množične povojne zločine na ozemlju Republike Slovenije, pa do danes niso bili obsojeni.
 
Zgodovina povezuje takšne zločine s t.im. komunističnimi čistkami<ref>http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=194622</ref>.
 
V obstoječem arhivskem dokumentu, t.j. originalni pisni depeši takratnega predsednika [[KPS]] Edvarda Kardelja predsedniku slovenske vlade Borisu Kidriču, so povojni poboji poimenovani kot "čiščenja" <ref>http://sr.wikipedia.org/sr-el/Кардељева_депеша</ref>.
 
 
 
== Viri in opombe ==
{{reflist|2}}
 
== Glej tudi ==

Navigacijski meni