Ljubljanski glasbeni konservatorij: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Nova stran: '''Ljubljanski glasbeni konservatorij''' je nastal leta 1919 po dolgoletnih prizadevanjih društva Glasbene matice, ki je tedaj štelo preko 1100 članov. Šola G...
 
m +
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Ljubljanski glasbeni konservatorij''' je nastal leta [[1919]] po dolgoletnih prizadevanjih društva [[Glasbena matica|Glasbene matice]], ki je tedaj štelo preko 1100 članov. Šola Glasbene matice je že pred tem izpolnjevala pogoje za ustanovitev oziroma preimenovanje v [[konservatorij]]. Vključevala je pouk večine pomembnih [[glasbena teorija|teoretičnih]] in praktičnih [[vokal]]nih in [[glasbila|instrumentalnih]] predmetov. Prvi ravnatelj konservatorija je bil [[Matej Hubad]]. Študijski program te ustanove je obsegal tako nižjo kot srednjo in visoko [[izobrazbena stopnja|izobrazbeno stopnjo]]. Leta [[1926]] se je Šola Glasbene matice finančno in administrativno ločila od konservatorija, ki je postal podržavljen. Leta [[1939]] je na njegovih temeljih nastala [[Akademija za glasbo v Ljubljani|Akademija za glasbo]]. Njen prvi dekan (tedaj je veljal naziv »rektor«) je bil [[Julij Betetto]].
'''Ljubljanski glasbeni konservatorij''' je nastal leta [[1919]] po dolgoletnih prizadevanjih društva [[Glasbena matica|Glasbene matice]], ki je tedaj štelo preko 1100 članov. Njegova predhodnica je bila [[Šola ljubljanske Glasbene matice]], ki je že pred tem izpolnjevala pogoje za ustanovitev oziroma preimenovanje v [[konservatorij]], prvi na področju tedanje Jugoslavije (tedaj [[Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev|SHS]]). Vključevala je pouk večine pomembnih [[glasbena teorija|teoretičnih]] in praktičnih [[vokal]]nih in [[glasbila|instrumentalnih]] predmetov. Prvi ravnatelj konservatorija je bil [[Matej Hubad]]. Študijski program te ustanove je obsegal tako nižjo kot srednjo in visoko [[izobrazbena stopnja|izobrazbeno stopnjo]]. Leta [[1926]] se je Šola Glasbene matice finančno in administrativno ločila od konservatorija, ki je postal podržavljen. Leta [[1939]] je na njegovih temeljih nastala [[Akademija za glasbo v Ljubljani|Akademija za glasbo]]. Njen prvi dekan (tedaj je veljal naziv »rektor«) je bil [[Julij Betetto]].


{{hist-stub}}
{{hist-stub}}

Redakcija: 10:30, 15. december 2008

Ljubljanski glasbeni konservatorij je nastal leta 1919 po dolgoletnih prizadevanjih društva Glasbene matice, ki je tedaj štelo preko 1100 članov. Njegova predhodnica je bila Šola ljubljanske Glasbene matice, ki je že pred tem izpolnjevala pogoje za ustanovitev oziroma preimenovanje v konservatorij, prvi na področju tedanje Jugoslavije (tedaj SHS). Vključevala je pouk večine pomembnih teoretičnih in praktičnih vokalnih in instrumentalnih predmetov. Prvi ravnatelj konservatorija je bil Matej Hubad. Študijski program te ustanove je obsegal tako nižjo kot srednjo in visoko izobrazbeno stopnjo. Leta 1926 se je Šola Glasbene matice finančno in administrativno ločila od konservatorija, ki je postal podržavljen. Leta 1939 je na njegovih temeljih nastala Akademija za glasbo. Njen prvi dekan (tedaj je veljal naziv »rektor«) je bil Julij Betetto.