Ivan Oražen: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 854 zlogov ,  pred 16 leti
brez povzetka urejanja
Brez povzetka urejanja
 
Brez povzetka urejanja
Ker so za študij teologije obstajali brezplačni internati, je mati želela, da bi postal duhovnik. Mladi Ivan Oražen se je v trdni veri odločil, da bo študiral medicino. Z nekaj prihranjenimi cekini v žepu in perilom se je odpravil študirat medicino na Dunaj in uspešno promoviral v Gradcu.
 
Po končanem študiju se je zaposlil v Deželni bolnici v Ljubljani kot pomožni zdravnik in kmalu napredoval, ker se je izkazal za zelo spretnega kirurga in porodničarja. Nemalo težav je imel tudi s tedanjo avstroogrsko oblastjo, ker se je ukvarjal s politiko in bil označen kot politično sumljiva oseba. Bil je tudi eden vidnejših članov Sokola. Pomembno je tudi poudariti, da je bil dr. Ivan Oražen med pobudniki za ustanovitev Medicinske fakultete v Ljubljani. Umrl je 12. marca 1921 v Ljubljani in v svoji oporoki namenil vse svoje premoženje ustanovitvi Oražnovega doma.
 
Oražen je umrl v noči 11. marca 1921 na svojem domu na zatišnem Zelenem hribu pod Krimom, v isti hiši kot dve leti pred njim njegova soproga Ženi. Pred smrtjo ga je zelo mučila osamljenost in otožnost.
 
Samo tri take pogrebne sprevode je do tedaj doživela Ljubljana; leta 1881, ko so pokopali dr. Janeza Bleiweisa, "očeta slovenskega naroda", leta 1917, ko je umrl Janez Evangelist Krek, "oče majske deklaracije", in leta 1921, ko so se zgrnile množice iz Ljubljane in Slovenije, da spremijo na zadnjo pot dr. Ivana Oražna.
 
Veliko večino svoje lastnine je Oražen zapustil v svoji oporoki v upravljanje Medicinski fakulteti v Ljubljani. Pooblastil jo je da v skladu z ustanovno listino ustanovi in vzdržuje zavod "Oražnov dijaški dom".
 
V oporoki je zapisal: V Oražnovem dijaškem domu naj dobe prosto stanovanje v prvi vrsti nezakonski, ubogi medicinci slovenskega, srbskega in hrvaškega plemena, ki študirajo v Ljubljani.
 
==Dodatne povezave==
Strani namenjene dr. Ivanu Oražnu: [http://animus.mf.uni-lj.si/~orazen/]
40

urejanj

Navigacijski meni