Posebni ameriški predsedniški odposlanec za podnebje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Posebni ameriški predsedniški odposlanec za podnebje
US-WhiteHouse-Logo.svg
John Kerry official Secretary of State portrait.jpg
Trenutno:
John Kerry

od 20. januarja 2021
ČlanSvet za državno varnost
NadrejeniPredsedniku ZDA
Začetek delovanja2021
Spletna stranExecutive Office of the President

Posebni ameriški predsedniški odposlanec za podnebje (angleško: The U.S. Special Presidential Envoy for Climate) je položaj v uradu predsednika Združenih držav Amerike, ki je v izvršni veji oblasti pristojen za energetsko politiko in podnebno politiko. Položaj je bil ustanovljen z administracijo predsednika Joeja Bidna. Prvi in trenutni nosilec naziva je John Kerry.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

23. novembra 2020 je novoizvoljeni predsednik Joe Biden napovedal, da bo nekdanji ameriški državni sekretar John Kerry v njegovem deloval kot posebni predsedniški odposlanec za podnebje in da bo član sveta za nacionalno varnost ZDA (NSC).[1][2]

Izraz "podnebni car" je bil uporabljen za neformalno opisovanje Kerryjeve vloge. V Beli hiši je bila za podobno "carico" oklicana Carol Browner, ki je bila med letoma 2009 in 2011 direktorica urada Bele hiše za energijo in politiko podnebnih sprememb; novi položaj posebnega predsedniškega odposlanca se po zasnovi sicer razlikuje od slednjega.[3] Največja sprememba je ta, da bo NSC imel uradnika, posvečenega vprašanjem podnebnih sprememb in obravnavanju podnebne krize kot tiste, ki vpliva na nacionalno varnost.[1]

Seznam odposlancev[uredi | uredi kodo]

# Portret Nosilec Začetek mandata Konec mandata Predsednik
1.
John Kerry official Secretary of State portrait (cropped).jpg
John Kerry 20. januarja 2021 Danes Joe Biden

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 "President-Elect Biden Announces Key Members of Foreign Policy and National Security Team" (Sporočilo za javnost) (angleščina). 23 November 2020. Pridobljeno dne 24 November 2020. Former Secretary of State John Kerry will fight climate change full-time as Special Presidential Envoy for Climate and will sit on the National Security Council. This marks the first time that the NSC will include an official dedicated to climate change, reflecting the president-elect’s commitment to addressing climate change as an urgent national security issue. Napaka pri navajanju: Neveljavna oznaka <ref>; sklici poimenovani pr-bbb so definirani večkrat z različno vsebino (glej stran pomoči).
  2. Merica, Dan; Sullivan, Kate (December 15, 2020). "Biden to name Gina McCarthy to top domestic climate job". CNN. Pridobljeno dne 2020-12-17.
  3. "Biden prioritizes climate crisis by naming John Kerry special envoy". CNN. November 24, 2020.