Politikin Zabavnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Politikin Zabavnik je bila jugoslovanska (zdaj srbska) revija, ki je imela kultni status v popularni kulturi nekdanje Jugoslavije (sedaj Srbije).

Prva številka je izšla 28. februarja 1939. V začetku je bil tiskan v obliki dnevnega časopisa in je izhajal dvakrat tedensko, s časom pa je prešel na tedenski ritem - ob petkih. Tretjino revije obsegajo stripi, dve tretjini pa članki o znanosti, naravi, zgodovini, glasbi in zanimivih dogodkih iz življenja. Slogan revije je Za vse od 7 do 107 leta.

Stalni ilustratorji zabavnika so bili Vladana Likar Smiljanić, Nenad Mirković in Božidar Veselinović, risar dodatkov slovenske izdaje pa je bil Marjan Bregar.

30. aprila 1971 je Zabavnik dobil še srbsko izdajo v latinici, 14. septembra 1973 (teden dni po prenehanju izhajanja Zvitorepca) je s številko 1133 v sodelovanju z založniško hišo Delo pričela izhajati tudi različica v slovenščini, ki je izhajala do 10. novembra 1989 oziroma številke 1976, ko je naklada slovenske različice dosegala le nerentabilnih 8000 izvodov, prodala pa se jih je slaba polovica.

31. januarja 2019 je založniška hiša Salomon obudila slovensko izdajo Politikinega Zabavnika. (COBISS)