Policist

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Prometni policist.

Policist, tudi policaj, je pooblaščeni pripadnik enot policije. Policisti so med drugim odgovorni za vzdrževanje javnega reda in miru, preprečevanje kriminala in ob zaposlitvi zaprisežejo policijsko zaobljubo. Generalna skupščina OZN je leta 1979 sprejela tudi svetovni policijski kodeks, moralno navodilo v osmih členih, ki govori o obnašanju uslužbencev, odgovornih za uporabo zakonov. V času do 2. svetovne vojne so bili na ozemlju današnje Slovenije policisti znani kot orožniki (tudi žandarji). V času Avstro-Ogrske so orožniki pod ovratnikom nosili značilni kovinski vložek, na katerem je bila zapisana službena številka. Vložek je imel obliko rogljiča, zato se je orožnikov na Slovenskem oprijel tudi pogovorni izraz kifeljc, ki se je obdržal še v obdobju Kraljevine SHS, čeprav uniforma ni več vsebovala kovinskega polkrožnega vratnega vložka. (Izraz se je v šegavem, občasno tudi slabšalnem smislu ohranil do danes.) Po 2. svetovni vojni se je na območju Jugoslavije kot organ za javno in državno varnost formirala milica, pripadnik njenih enot pa je bil miličnik. Ob osamosvojitvi Slovenije leta 1991 je vladna organizacija spremenila ime iz milice v policijo, s tem je njen pripadnik uradno postal policist. Pogovorno se v slovenskem jeziku zanj uporablja več izrazov.

Formalno izobraževanje in trening na ustrezni inštituciji sta pogoj za pridobitev tega poklica v veliki večini držav. V Sloveniji se bodoči policisti šolajo na Policijski akademiji, ki je del slovenske policije. Trenutno ni mogoče pridobiti poklica policist na Policijski akademiji, saj je izobraževalni program v prenovi in bo po novem ponujal Višje šolsko stopnjo izobrazbe.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

  • policist / policija - je prevzeto iz grške besede polis (mestna država, mesto) in prenešeno v pomen oblast, organ oblasti
  • miličnik / milica - izhaja iz latinske besede militia (vojska) in prehaja v pojem vojaško organizirane policije
  • žandar / žandarmerija - izhaja iz francoskih izrazov gens (ljudje) in arme (orožje); gendarmerie (na Avstroogrskem so orožnike imenovali Gendarm, od tod poslovenjeni slovenski izraz)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Čelik P. (1991). Polcaji: orožniki, miličniki, policisti. Ljubljana: Delo.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]