Pogovor o kategoriji:Matematične funkcije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Že smo imeli tudi kategorijo Matematične funkcije. Imamo že tudi Specialne funkcije. --xJaM 00:44, 19 maj 2005 (CEST)

Združitev[uredi kodo]

Glede na en:Category:Functions and mappings bi lahko varno združili kategoriji Mat. funkcije in Mat. preslikave v skupno kategorijo kategorija:Funkcije in preslikave. --Eleassar pogovor 12:01, 6. februar 2008 (CET)


Predlagam malo drugačno sistematizacijo:

 • Mat. preslikave (ali tudi "Mat. funkcije in preslikave") naj zajemajo preslikave na splošno (preslikave vektorskih prostorov ipd.) - med njimi pa tudi mat. funkcije
 • Kategorija:Mat. funkcije naj zajema članke o splošnih lastnostih funkcij v ožjem pomenu besede (takoimenovane realne funkcije realne spremenljivke), npr.: kompozitum, identična funkcija, graf, naraščanje padanje, ničle, poli, injektivnost, zaloga vrednosti ipd. Ima pa naj tudi podkategoriji:
  • elementarne f. (linearna f., kvadratna f., potenčna f. itd)
  • specialne f (npr. Eulerjeva f., Heavisideova f. itd)

Varianta: tista glavna nadkategorija bi se lahko imenovala tudi "Mat. funkcije in operacije", imela pa bi kot podkategorijo Mat. preslikave (tj. preslikave vektorskih prostorov ipd.) in Mat. funkcije (realne f. realne spremenljivke). LP, Marino 12:11, 6. februar 2008 (CET)

S strokovnega vidika ti ne bom ugovarjal, edinole se mi zdi, da bo marsikdo zmeden, če bosta dve kategoriji 'Matematične funkcije'. Bi bilo mogoče najti kakšno drugačno ime? --Eleassar pogovor 12:15, 6. februar 2008 (CET)


Mogoče bi šlo najlepše takole:

 • glavna kategorija: "Funkcije in preslikave" (po tvojem predlogu - funkcije in preslikave združeno, pa tudi operacije, operatorji ipd.)
 • podkategorije:
  • "Lastnosti mat. funkcij" (npr.: kompozitum, identična funkcija, graf, naraščanje padanje, ničle, poli, injektivnost, zaloga vrednosti ipd)
  • elementarne f. (linearna f., kvadratna f., potenčna f. itd.)
  • specialne. f (npr. Eulerjeva f., Heavisideova f. itd.)

Tistih splošnih preslikav (vektorski prostori ipd.) je pravzaprav zelo malo in ni treba, da imajo svojo posebno kategorijo, so lahko kar v glavni. Marino 12:23, 6. februar 2008 (CET)

Ker ni bilo nadaljnih predlogov, sem stvari uredil po zgornjem načrtu. Marino 09:10, 4. marec 2008 (CET)