Pogovor:Zvezni preiskovalni urad

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Hmm. »Zvezni preiskovalni urad ... preiskuje zvezne zločine ...«? Sintagma »zvezni zločin« ni ravno ustaljena, in ni jasno, ali je to zločin zveze proti svojim državljanom, ali morda vendarle kaznivo dejanje, ki je kot tako opredeljeno z zveznimi akti. Po mojem bi kazalo stvar razdelati, obenem pa nadomestiti še »teritorij« z »ozemljem«. --Peterlin 15:11, 26 nov 2004 (CET)

No, boljši izraz je "zločini proti zvezni zakonodaji" (kot so npr. umor na zveznem ozemlju). Zdaj pa z ustanovitvijo ministrstva za domovinsko varnost (Homeland Department) ne vem kako so to (re)organizirali. FBI ne preiskuje vseh zločinov proti ZDA; npr. Secret Service preučuje ponarejanje denarja, DEA pokriva orožje, tobak, alkohol,... Samo še Italija je hujša s tem. LP, --Klemen Kocjancic 15:19, 26 nov 2004 (CET)


FBI lahko preiskuje samo del zločinov, narejenih na področju ZDA. Pa ljubčki moji dragi, glejte dobte krimainalna filme, nanizanke in čitajte dobre kriminalke. Pristojni so za ugrabitve (seveda če jih pokličejo), in predvsem če obstaja dokaz ali resen sum da je "kriminalec" prečkal mejo zvezne države. Pa še nič ne smeš upotablajti poštnih storitev (pred, med in po lumpariji - zloraba ameriške ptt je zvezni zločin, v pristojnosti FBI), sicer te IG meni (FBI agenti) začnejo loviti in te dajo na zvezne tiralice. Če se nekdo loti FBI je treba vsaj nekaj vedeti o pravilih o pridnih in lumpih v ZDA. Janez Novak 13:43, 4 dec 2004 (CET)


Pa šem nekaj. SS (ne nemški ampak Secret Servis) je zadolžen tudi za varovanje ZDA predsednikov.

DEA pa ima osnovno nalogo ga se bori proti drogam. "D" pomenei "droge" - v angleščini jasno (Drug). Janez Novak1

Ja, glede DEA imaš prav. Zamenjal sem z ATF. Secret Service pa ima drugače kratico USSS, in ne SS (Schutzstaffeln). LP, --Klemen Kocjancic 14:16, 4 dec 2004 (CET)


In pa pojem "umor na zveznem območju". Ne vem če je Distric Columbia zvezno območje, vendar ima glavno mesto ZDA lastno policijo. Janez Novak 14:41, 4 dec 2004 (CET)