Pogovor:Znanstvena klasifikacija živih bitij

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije


  1. Neka znanost lahko klasificira več stvari.
  2. Na svetu ne obstaja samo ena znanost.
  3. Če že bi obstajala samo ena znanost, najbrž to ne bi bila biologija.
  4. SKLEP: Neumestno (po mojem mnenju celo moralno škodljivo) je preusmerjati ljudi z "Znanstvena klasifikacija" na sistematiko živih bitij v biologiji.

--Lynxmb 18:56, 15 januar 2007 (CET)

Prvič, sistematika je nekaj drugega kot klasifikacija. Medtem ko se sistematika ukvarja z evolucijskim razvojem živih bitij, se klasifikacija ukvarja z njihovim razvrščanjem (in je tako kvečjemu del taksonomije).
Drugič, res je, da lahko znanstveno klasificiramo različne stvari. Vendarle pa je »znanstvena klasifikacija« ustaljen izraz v biologiji, kar je prav tako treba upoštevati. Najbrž (ugibam) pa se tudi širše izraz največkrat nanaša prav na klasifikacijo živih bitij.
Predlagam, da članek ostane na svojem sedanjem naslovu, na vrh pa dodamo preusmeritev, kjer bo pisalo: »Članek opisuje klasifikacijo organizmov. Za znanstveno klasifikacijo na splošno glej ...«. Še posebej, ker o splošnem pomenu znanstvene klasifikacije ni še nobenega članka, se mi zdi, da lahko ostane dosedanji naslov. --Eleassar pogovor 15:43, 16 januar 2007 (CET)

Boljše bi bilo, če bi bil naslov "Znanstvena klasifikacija organizmov" ali če bi dodal v oklepaju (v biologiji) ali (biologija) za naslovom. To bi bilo sprejemljivo. Tako ni. Ustaljeno gor ali dol. Za vse ljudi, ki nismo biologi, je lahko sintagma znanstvena klasifikacija kaj drugega.  :)

--Lynxmb 19:49, 16 januar 2007 (CET)

Bom prestavil na Znanstvena klasifikacija (biologija), čim bomo imeli članek Znanstvena klasifikacija, kjer bo navedena povezava sem. Sicer bo Znanstvena klasifikacija ostala preusmeritev sem, to pa tudi ne bo ok. --Eleassar pogovor 19:58, 16 januar 2007 (CET)
Kaj pa Znanstvena klasifikacija živih bitij ali kaj podobno specifičnega? Ker so dejansko tudi znotraj biologije še drugi - poznam recimo še zelo uveljavljen sistem za klasifikacijo encimov, pa genetiki jih imajo en kup, pa... Mislim, da ne bo škode, če bo nekaj časa samo ta članek (brez krovnega), ker je klasifikacija živih bitij med ljudmi verjetno bolj poznana od drugih znanstvenih klasifikacij. lp, Yerpo 10:32, 30 maj 2007 (CEST)

something totally unrelated[uredi kodo]

"Živali je nadalje razvrstil glede na način premikanja (po kopnem, zraku ali po vodi)." Način premikanja ali kje se premikajo?

--Lynxmb 19:56, 16 januar 2007 (CET)

Kje se premikajo. --Eleassar pogovor 19:58, 16 januar 2007 (CET)
Stavek je slabo oblikovan, izvirni pa je ta The known system of classifying forms of life comes from the Greek philosopher Aristotle, who classified all living organisms known at that time as either a plant or an animal. He further classified animals based on their means of transportation (air, land, or water). --Miha 17:39, 29 maj 2007 (CEST)