Pogovor:Združene države Amerike

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Viquibola 1000.png To je eden izmed člankov, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija, spada v sklop WikiProjekta 1000 nujnih. Za smernice glejte strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.
100% pie chart.svg
Po številu znakov je to dolg članek.
Cscr-featured.svg
Po kriteriju kakovosti je bil članek označen kot izbrani.


E pluribus unum[uredi kodo]

Latinski izrek E pluribus unum Američani sami prevajajo Out of many, one, kot piše na Great Seal Mottoes pa naj bi to ponazarjalo združitev kolonij v eno zvezno državo. Torej: ne izmed mnogih, eden, temveč iz mnogih, eno. --romanm 00:54, 14 feb 2004 (CET)

UTC[uredi kodo]

Lahko bi naredili še članek o angleški kratici UTC. Kot si že ti, Roman zapisal, pa nima velikega pomena pisati o njih (npr o NAM, itd.). V teh primerih nam potem ni potrebno preusmerjati z dolgimi imeni. Vsaj za nekaj je pa le dobro. Sam BI naredil članek, vseeno... --XJam 01:01, 14 feb 2004 (CET)

Kadar govorimo o času, je kratica UTC seveda francoska, ne angleška. Ravno zaradi tega, ker lahko obstaja tudi kakšen drug pomen, sem pustil povezavi na UTC na obeh straneh o tričrkovnih kraticah. Vse tiste, ki so se nanašale na čas, pa sem preusmeril na univerzalni koordinirani čas. Tako lahko še vedno narediš članek, če UTC poleg časa pomeni še kaj ... --romanm 01:07, 14 feb 2004 (CET)
Ja, pomešana francoska je. Kakor piše v članku, bi se morala glasiti TUC. Podobno je s kratico Mednarodne astronomske zveze IAU - angleška, UAI - (menda) francoska. Nisem več prepričan katero sedaj uporabljajo, zdi pa se mi da angleško. Super, potem me čaka še kratica UTC sama. --XJam 01:42, 14 feb 2004 (CET)
Da sem mislil kako je UTC angleška kratica, me je zmedlo, ker vem, da še ni dolgo tega kar so namesto UTC (- časa) uporabljali UT čas (Universal Time). Če bi bilo po angleško, bi zvenelo verjetno UCT. --XJam 01:45, 14 feb 2004 (CET)

Težave pri izgledu[uredi kodo]

Hm, bi se sam lotil popravljat, ako bi imel čas, zato le opozarjam, da imajo Združene države Amerike večje probleme, in sicer z videzom članka (tabela pokrije poldrugo površino zaslona). (PS: Saj pravim; ta država je izprijena s svojo družbo vred in ima zato nemalo težav. In se opravičujem za nerganje ravno tu, ampak sem in tja moram sprostit košček svojega gneva.) | Tcie 18:57, 12 junij 2006 (CEST)